Putovanje

Najlepše mjesto u svakoj zemlji Evropske unije

Najlepše mjesto u svakoj zemlji Evropske unije
Foto: Ilustracija | Najlepše mjesto u svakoj zemlji Evropske unije

Portal Thrillst napravio je listu najljepših mjesta u svakoj zemlji EU. Sajt Punkufer.hr predstavio je prvi polovinu spomenute liste.

Austrija – Alpbach

Jeste li čuli za film "Moje pjesme, moji snovi“? Stariji vjerovatno jesu, mlađi možda i ne, ali kultna scena plesa i pjesme u izvođenju legendarne Džuli Endrjus nastala je upravo ovde. Nepregledne zelene površine odmoriće vam tijelo i dušu, a itekako se isplati doći zimi.

Belgija – Flandrijska polja

Mjesto na kom su se nekada gubili životi, s obzirom na to da su se ovdje odvijale velike bitke za vrijeme Prvog svjetskog rata, danas je ispunjeno cvijećem i idealno za izlet u prirodu. Takođe, ovde se nalazi i memorijalno groblje, kao i spomenik stradalima.

Bugarska – 7 Rilskih jezera

Ako pitate Bugare da vam navedu najljepše od prirode što njihova zemlja nudi, budite sigurni da će vam njih 90 odsto kao mjesto koje se ne smije propustiti navesti sedam Rilskih jezera. Priroda u njihovoj okolini ostavlja bez daha.

Kipar – Afroditina stijena

Prema legendi, ovde se grčka boginja Afrodita rodila, tj. „izronila“ iz mora. I nastavak priče jednako je dobar – naime, priča kaže kako kupanje ovdje pomlađuje 10 godina.

Češka – Moravska

Iako nam svima na pamet prvo padne Prag, vinogradi i prirodne ljepote Moravske naprosto ostavljaju bez daha. U svakom slučaju, ne bi bilo loše preseliti se ovdje na nekoliko nedjelja i samo uživati u vinu i svkežem vazduhu.

Danska – Skagen

Zamislite mjesto gdje se spajaju kristalno plavo more, obojeni ribarski brodići i čudesni zalasci sunca? Nemoguće? Možda, no ne i za Skagen, koji upravo izgleda kao da je izašao iz neke priče.

Estonija – Talin

Ovdje su stvari prilično jasne, pa u baltičkoj zemlji ne postoji ništa ljepše od njenog glavnog grada. Mjesto je ovo gdje se staro i moderno spajaju na najbolji mogući način.

Finska – Jarvi Suomi

Dio koji je nastao topljenjem leda prije nekoliko hiljada godina oblikovao je neka od najlepših jezera na svijetu. Ovo je doslovno lavirint jezera i reka, toliko lijep da se ne može zaobići.

Francuska – Živerni

Ni Pariz, ni Azurna obala, već mjesto koje je ocu impresionizma Klodu Moneu poslužilo kao inspiracija za stvaranje novog umjetničkog pravca. Živerni, smješten u Normandiji, izgleda kao još jedno od onih mjesta idealnih za onog to zna da cijeni mir i tišinu.

Grčka – Santorini

Teško da postoji osoba koja voli putovanja, a da bar jednom nije poželelada obiđe Santorini. Plavi krovovi na bijelim kućama i tirkizna boja mora nikog ne ostavljaju ravnodušnima, pa je možda baš ovo mjesto za provođenje sljedećeg godišnjeg odmora...

Hrvatska – Dubrovnik

Izabrati jednu od nebrojenih prirodnih ljepota Hrvatske nipošto nije lak zadatak. Dovoljno je sjetiti se Splita, Zadra, Plitvičkih jezera, čudesnih ostrva, ali po mišljenju Thrillsta, svi su oni ipak u seni Dubrovnika. S obzirom na popularnost iz godine u godinu, izbor uopšte ne čudi...

Irska – Moherske litice

Vjerovatno najlepša i najimpresivnija znamenitost Irske su ove ukupno 8 kilometara dugačke litice. Oni štrče iznad Atlantika, a moguće ih je razgledati pješačkom stazom, ali i s morske strane, s obzirom na to da postoje i organizovani izleti brodovima.

Italija – Venecija

Teško je odabrati jednu znamenitost Italije, ali ako baš treba da odlučite, Venecija je sasvim dobar odabir. Grad s hiljadu mostova, grad gondola i grad koji tone zasigurno je među stvarima koje se moraju naći na svačijoj „bucket listi“.

Letonija – Ventski vodopad

Vodopad uvijek podrazumijeva atrakciju, ali je ovaj znatno drugačiji od ostalih. Naime, Ventski vodopad je najduži ali i najniži evropski vodopad, jer je dugačak 120 metara pri čemu je visok tek 2 metra. Jasno, samim tim ne garantuje atraktivne slike na Instagramu, ali ga i dalje vrijedi obići.

(punkufer.hr )

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije