Putovanje

Nebeska ljepota: Zašto samo lijepe žene rade u Aeroflotu

Nebeska ljepota: Zašto samo lijepe žene rade u Aeroflotu
Foto: rbht.com | Nebeska ljepota: Zašto samo lijepe žene rade u Aeroflotu

Ruske aviolinije poznatije kao Aeroflot osvojile su prošle nedjelje dvije međunarodne nagrade – Najbolji brend među evropskim aviokompanijama i Najbolja biznis klasa u Evropi. Teško je povjerovati da bi ovakav uspjeh bio moguć bez prelijepih ruskih stjuardesa.

Aeroflot je osnovan 1923. godine, ali prve stjuardese su primljene na posao tek 1930. Mogle su da konkurišu samo neudate žene, odličnog izgleda i kondicije, visoke do 162 centimetra, teške do 52 kilograma.

Zadatak prvih stjuardesa nije bio samo da zadovolje potrebe putnika i pilota. Bile su zadužene i za nabavku hrane.

Kao i danas, stjuardese su bile lice Aeroflota. One su predstavljale državu i njihova pojava i ponašanje su mogli da utiču na mišljenje stranaca o zemlji još prije samog slijetanja.

Prošle godine su uvedena nova pravila o težini stjuardesa i nekoliko njih je otpušteno s posla. Izbio je skandal. Žene su tužile kompaniju za diskriminaciju, a Moskovski gradski sud je stao na njihovu stranu ali obavezao Aeroflot da im isplati ništavnih 5.000 rubalja (85 dolara).

Anketa koja se sprovodi među putnicima dokazuje da 92 odsto ispitanika zaista smatra da stjuardese treba da budu atraktivne, dok je 82 odsto reklo da višak kilograma može uticati na reakciju stjuardesa u hitnim situacijama.

Nije lako izgledati fenomenalno dok pokušavaš da zadovoljiš svačije potrebe. Pojedini putnici znaju da budu veoma zahtjevni!

1991. godine Aeroflot je otvorio svoj školski centar za profesionalce u civilnoj avijaciji, pa i za stjuardese.

Njihov posao nije samo da posluže hranu putnicima, već i da znaju kako da izađu na kraj sa agresivnim klijentima i pobrinu se o bezbjednosti leta. Posada mora da bude spremna za najrazličitije situacije, i da izvuče putnike iz aviona u plamenu i da pomogne pri porođaju.

"Stjuardese moraju biti privlačne i samouvjerene, jer to smiruje putnike", kaže Tatjana Titova, instruktor škole avijacije. Mi imamo pravila za sve: od ukrasa, do frizura i šminke.

Posao stjuardesa se skoro ne razlikuje od posla scenskih umjetnika. "Mi moramo uvijek da izgledamo najbolje", kaže Titova.

(rbht.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije