Putovanje

Neobična avantura Francuza Žulijena Grondina: Objektivom hvata zrake sunca (FOTO)

Neobična avantura Francuza Žulijena Grondina: Objektivom hvata zrake sunca (FOTO)
Neobična avantura Francuza Žulijena Grondina: Objektivom hvata zrake sunca (FOTO)

Fotografije koje oduzimaju dah snimljene su za vrijeme zalaska i izlaska sunca, a rezultat su trogodišnje avanture mladog Francuza koji se trudio da uhvati najbolji momenat i snimi neke od globalnih atrakcija.

Žulijen Grondin (35) krenuo je na svoj put 2013, a ove tri godine ga je vodila isključivo ljubav prema fotografiji. Ubrzo je shvatio da snimanje dok sunce direktno udara u objektiv može da mu da konačne rezultate koje je oduvijek priželjkivao.

Svoj put je započeo u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim je detaljno istražio istočnu i zapadnu obalu, prije nego što je krenuo put Evrope i Azije. Ove godine Grondin, koji je poznat i po nadimku Beboj, krenuće dalje u avanturu, uglavnom po Evropi, a posjetiće i Kinu. Kaže da je njegov lični projekat već sada zadobio pažnju hiljada ljudi, te da želi da nastavi s njim.

Neke od omiljenih destinacija koje je obišao bile su Rim, Bangkok, ali tu izdvaja i Plitvička jezera, gdje je snimio predivnu fotografiju. Tokom putovanja snimio je više od 50.000 fotografija koje je postavio na svoje Instagram i Facebook naloge. Na Facebooku ima 34.000 sljedbenika, a na Instagramu oko 13.200.

Grondin kaže da sređivanje slika gdje je sunce u fokusu zahtijeva dodatni napor, jer se mora dobro izbalansirati pozadina, kao i tamna područja.

"Ljudi obično izbjegavaju snimanje direktno  prema suncu jer te fotografije uglavnom budu osvijetljene. Ali, ako sačekate pravi trenutak, onda ta fotografija dobija jedan sasvim novi aspekt. Zaista je teško doći do pravog snimka, morate se dovijati na razne načine, ali ja sam strpljiv, nigdje ne žurim i uživam u ovom pozivu", kaže Grondin.

Pored ljubavi prema fotografiji, on je iskombinovao svoju drugu ljubav prema putovanjima, tako da je shvatio da je to zaista idealna kombinacija.

Pored raznih tehnika koje je koristio i isprobao, shvatio je da snimanje izlaska i zalaska sunca definitivno daje najbolje rezultate, a njemu to imponuje jer je tu vrstu snimaka prilično teško napraviti.

Ove godine Grondin prvenstveno planira da posjeti Farska ostrva, Norvešku i italijanske planine. Drugi dio godine rezervisao je za posjetu Kini, gdje nastavlja sa neobičnom projektom.

Inače, sve fotografije je snimio Canon 5D kamerom, koja se pokazala kao izuzetna i zasad ne planira da je mijenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije