Putovanje

Neodoljiva priroda i kulturno-istorijsko nasljeđe (FOTO)

 Neodoljiva priroda i kulturno-istorijsko nasljeđe (FOTO)
Neodoljiva priroda i kulturno-istorijsko nasljeđe (FOTO)

Finansijska situacija mnogim građanima naše zemlje ne pruža često mogućnosti za obilazak svjetskih destinacija. Ipak, to ne znači da uopšte ne treba da putuju.

Mogućnosti je mnogo i kada je u pitanju istraživanje naših prostora. Kao i u RS, gradovi širom Federacije BiH kriju prirodna, ali i kulturno-istorijska bogatstva, koja bi trebalo upoznati. Ova avantura ne košta mnogo, a može biti odmor za tijelo i um.

Bihać

Bihać predstavlja zapadnu kapiju BiH. Najznačajnija atrakcija u Bihaću je rijeka Una, na kojoj se održava poznata međunarodna manifestacija "Unska regata".

Avanturisti ne smiju propustiti ovaj petodnevni događaj. Na rijeci Uni postoje bar četiri različite ture - od dvočasovnog, laganijeg, do šestočasovnog raftinga težine šestog stepena.

Najatraktivniji dio rijeke je dionica na Štrbačkom buku prema Lahovu, u dužini od 15 kilometara. Obale rijeke Une, duge 207 kilometara, obiluju brojnim ljekovitim biljem i različitim životinjskim vrstama.

Čapljina

Zbog geografskog položaja i mediteranske klime, Hercegovina predstavlja sunčani vrt ove zemlje, s vinogradima koji se obrađuju još od perioda rimske vladavine.

Tako je, na primjer, izgrađen i veliki rimski posjed Mogorjelo kod Čapljine, antički arheološki lokalitet poznat pod nazivom villa rustica (kasni 3. vijek). Drugi značajan antički lokalitet u blizini Čapljine je Gabela, koja je u periodu između 15. i 18. vijeka bila važan trgovački centar.

Meksički istraživač Robert Salinas Price je, izučavajući "Ilijadu" i "Odiseju", razvio teoriju da se trojanski rat odigrao u dolini rijeke Neretve, te da je Gabela zapravo Ilios, glavni grad države Troje.

Na području Čapljine se uzgajaju kvalitetno citrusno voće, smokve, masline, med i ljekovito bilje.

Fojnica

Kozovgrad, fojnička tvrđava, bio je posljednje utočište kraljice Katarine pri bijegu iz Bobovca za Dubrovnik i dalje za Rim. Legenda kaže da je kraljica naredila da se konji potkuju obratno kako bi zavarali neprijatelja.

U Kozovgradu se još naziru tragovi konjskih kopita koji vode prema Zenici. Franjevački samostan u Fojnici iz 14. vijeka sadrži bogat muzej i biblioteku sa više od 40.000 naslova i značajnom zbirkom inkunabula (knjige objavljene do 15. vijeka).

U muzeju se čuva i Ahdnama, pisana povelja sultana Mehmeda Fatiha iz 16. vijeka.

Jajce

Srednjovjekovna tvrđava u Jajcu koja se uzdiže iznad spektakularnog vodopada Plive (22 metra) veličanstveni je kompleks sa dobro očuvanim zidinama i kulama, katakombama u kojima su sahranjeni članovi plemićke porodice iz 15. vijeka, crkvom sv. Marije i tornjem sv. Luke, kao i malim rezidencijalnim kućama izgrađenim u osmanskom stilu.

U neposrednoj blizini tvrđave nalazi se hram posvećen rimskom bogu Mitrasu iz kasnog 3. vijeka.

U srednjem vijeku u Jajcu su stolovali bosanski kraljevi, a u vremenu Tvrtka II grad se razvija u kraljevski grad.

Ljubuški

Ljubuški, kao i Čitluk, poznat je po vrsnim vinima. Ovdje se nalazi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini, osnovan 1884. godine, smješten u franjevačkom samostanu Humac, izgrađenom 1869. godine.

U njemu se čuva jedna od najljepših kolekcija drevnih relikvija pronađenih u blizini samostana.

Prema jugoistoku od Ljubuškog naići ćete na vodopad Kravice, koji se proteže dužinom od 120 metara i pada u rijeku Trebižat s visine od 25 metara. To je jedan je od najvećih i najimpresivnijih slapova u zemlji.

Mostar

Mostar, najljepši hercegovački biser, kulturno i privredno središte Hercegovine, proglašen je UNESCO-ovim kulturnim nasljeđem zbog svog starog grada i poznatog Starog mosta, koji se uzdiže iznad plavozelene rijeke Neretve.

Tu, u srce Mostara, dolaze ljudi iz svih dijelova svijeta i dive se umjetnosti i spretnosti ruku osmanskih graditelja, te uživaju u šarmu starih tradicionalnih kuća i isprepletanih sokaka.

Grad možete upoznati prilikom posjete uzbudljivim kafićima i mirnim galerijama.

Neum

Neum predstavlja morski kutak BiH smješten na jadranskoj obali između Hercegovine i Dubrovnika. Neumska obala je duga 24 kilometra. Ronjenje, parasejling, vožnja brodom ili skuterom, pa čak i smještaj, poprilično su povoljni i pružaju idealnu kombinaciju adrenalinskog i relaksirajućeg odmora.

U blizini Neuma možete posjetiti i najveću pećinu u Bosni i Hercegovini - Vjetrenicu, koja predstavlja zbirku prelijepog speleološkog nakita i endemskih vrsta.

Sarajevo

Poznat po kulturnoj raznolikosti, grad Sarajevo jedini u Evropi ima džamiju, pravoslavnu crkvu, katedralu i sinagogu na samo četvrt kvadratnog kilometra.

Zanatlije s Baščaršije, stare jezgre grada, još kuju bakar i lim i prave filigranski nakit. Uživajte u čarobnom mirisu ćevapčića i probajte orijentalne poslastice na trgu Slatko ćoše.

Ukoliko volite zimske sportove, Sarajevo nudi olimpijske planine na samo tridesetak minuta vožnje od centra grada. Posjetioci, takođe, mogu doživjeti prošlost vozeći se fijakerom od Ilidže ili od arheološkog parka s rimskom banjom, pored austrougarskih hotela, kroz Veliku aleju platana i kestena, zasađenih 1888. godine, do Vrela Bosne.

Travnik

Travnik je smješten u srcu Bosne. Vezirski grad (sjedište vezira za vrijeme osmanske vladavine u periodu od oko 150 godina) ima nekoliko atrakcija vrijednih posjete: srednjovjekovna travnička tvrđava, rodna kuća Ive Andrića, Zavičajni muzej, Šarena džamija iz 1815. godine… Travnik je, takođe, jedini grad u BiH u kojem se nalaze dvije sahat-kule.

Vlašić, nadomak Travnika, idealan je za skijanje, snoubording, planinarenje, biciklizam i brojne druge sportske i avanturističke aktivnosti. Na Vlašiću možda vidite i autohtonog bosanskog ovčara tornjaka, ali u svakom slučaju nemojte propustiti probati vlašićki sir (obično napravljen od kozjeg mlijeka).

Visoko

Nekada središte srednjovjekovne bosanske države, Visoko je danas jedno od najtajanstvenijih mjesta zbog arheološkog otkrića Semira Osmanagića, za koje se vjeruje da predstavlja prve piramide u Evropi.

Pored piramida, u blizini Visokog se nalazi još jedno arheološko nalazište - Čajengrad, utvrda koja je nekada služila za odbranu srednjovjekovne utvrde Bobovac.

U Milama, pet kilometara od centra Visokog, gdje je izgrađen prvi samostan, krunisan je prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić (gdje je i sahranjen). Ovdje je Kulin ban 1189. godine potpisao trgovački sporazum između BiH i Dubrovnika poznat kao Povelja Kulina bana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije