Putovanje

Nezavisne novine u posjeti Beču: Šarm i stil na obalama Dunava

Nezavisne novine u posjeti Beču: Šarm i stil na obalama Dunava
Nezavisne novine u posjeti Beču: Šarm i stil na obalama Dunava

Austrijska prijestonica Beč, smještena na obalama Dunava, jedna je od najstarijih metropola u samom "srcu" Evrope i mjesto ukrštanja raznih kultura i uticaja.

Pored toga, ovaj grad izuzetne arhitekture zasigurno je i jedna od evropskih prijestonica kulture, jer je tome u prilog dovoljno navesti samo nekoliko imena iz svijeta slikarstva i muzike koja su stvarala upravo u ovom gradu.

A u to kakav je Beč uvjerila se i ekipa "Nezavinih", prilikom nedavne posjete i tokom obilaska njegovih bisera arhitekture, pa slobodno možemo kazati da je Beč danas moderna metropola sa posebnim šarmom i stilom i velikom ponudom istorijskih znamenitosti i spomenika, koji u vidu nasljeđa nisu zaboravljeni, već su u svom najvećem sjaju dio svakodnevice.

Posjeta ovom gradu, koju nam je obezbjedio Kontakt biro grada Beča "Compress", a koji ima raširenu mrežu u 11 evropskih gradova, pa i u Sarajevu, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, jer uistinu u ovom gradu, u kojem se i dalje osjeća duh Austrougarske, ali kojim istovremeno vlada svježina modernog doba, doživljavate ljubav na prvi pogled. Na taj prvi pogled zavoljećete Trg Marije Terezije, dvorac Belvedere, katedralu svetog Stefana, barokni dvorac Šenbrun, kompleks Prater i druge objekte koji na svojim fasadama oslikavaju prošlost i sadašnjost. Naravno, neizbježan je i šoping u Ulici Marijahilfer ili u nekom od mnogih bečkih tržnih centara. Na sve to treba dodati sistem javnog prevoza u metrou, modernim autobusima i tramvajima, te alternativni vid prevoza biciklima, koji su vam u ponudi na svakom koraku.

Uistinu, Beč predstavlja očaravajući miks starog i novog, klasičnog i avangardnog, a to se možda najbolje može oslikati u Muzejskoj četvrti, dijelu Beča karakterističnom po muzejima. Pored toga, Beč slobodno možemo okarakterisati i kao muzičku prijestonica Evrope, jer imena poput Mocarta, Betovena, Šuberta, Bramsa, Malera i Hajdna sve govore, dok umjetnost i kultura imaju dugu tradiciju u Beču, uključujući pozorište, operu i klasičnu muziku.

Znamenitosti:

U samom centru, koji nikako nećete moći da izbjegnete, nalazi se najveća i najviša od svih crkava u Beču, katedrala svetog Stefana, koju Bečlije odmila zovu Steffl. Ova katedrala je preživjela dvije turske najzede, vjerske ratove, Napoleonov pohod i Prvi svjetski rat bez ozbiljnih oštećenja. U toku Drugog svjetskog rata pogođena je bombama i nakon toga restaurirana uz finansijsku pomoć svih regiona Austrije. Ona je najznačajniji vjerski objekat u gradu, sjedište Bečke nadbiskupije i jedan od najprepoznatljivijih simbola grada čiji se visoki gotički tornjevi vide iz skoro svih dijelova grada i predstavljaju svojevrstan putokaz ka centru. Ova zgrada je, po pričama Bečlija, dugo bila najviša u Evropi, a u cijelom južnom dijelu grada zabranjeno je građenje visokih zgrada, kako bi njegovi tornjevi ostali dominantni.

Pored katedrale, neizbježni su bečki muzeji, poput muzeja grada Beča, kompleksa Hofburg muzeja, koji sadrži dragulje i nakit iz perioda dinastije Habzburga, zatim Sisi muzej posvećen Elizabeti Bavarskoj, koji nudi turistima uvid u vladarske apartmane i srebrni kabinet. Preko puta Hofburga nalazi se umjetničko-istorijski muzej koji sadrži kolekciju slika velikih umjetnika, antičke i klasične artefakte i prirodnjački muzej, te Albertina koja sadrži jednu od najvećih i najpoznatijih grafičkih zbirki na svijetu. Takođe, prepoznatljivost austrijske prijestonice su i stari dvorci i palate. Tako je dvorac Šenbrun služio kao ljetna rezidencija vladarima iz dinastije Habzburga od početka 18. vijeka pa sve do 1918. godine. Ova zlatnožuta palata u baroknom stilu okružena je očaravajućim baštama i nudi neke od najljepših pogleda u cijelom Beču. Na brdu iza palate nalazi se trijumfalni luk i nudi prelijep pogled na panoramu grada.

Pored Šenbruna, tu je i dvorac Belvedere, kompleks baroknih palata, podignut u čast austrijskom princu Eugenu Savojskom, čine ga Gornji i Donji Belvedere i predstavlja jedan od najljepših baroknih građevina na svijetu.

Turistički tramvaj:

Da svi turisti koji pohode austrijsku prijestonicu ne bi lutali i gubili vrijeme na traženje nekih od ovih, ali i brojnih drugih znamenitosti, mogu iskoristiti vožnju tramvajem Vienna Ring Tram, a to je turistički tramvaj koji vozi oko stare gradske jezgre, ulicom Ring na kojoj se nalaze veoma značajne građevine, poput Parlamenta, Vijećnice, pozorišta, muzeja, univerziteta, opere i ostalih predivnih građevina. I naša ekipa je iskoristila ovaj tramvaj, koji je bio poklon gradskog saobraćajnog preduzeća "Wiener Linien".

Kako je kazala Delia Jungvirt, menadžer za medije Turističke zajednice Beča, za ovaj grad je vrlo značajna imperijalna baština, na koju su ponosni. Međutim, navela je ona, Beč se nije zaustavio u tom vremenu već se grad i dalje razvijao.

"Vijekovima i decenijama stvoreno je mnogo novog i namjera je prikazati Beč turistima kao jedan moderan i živahan grad. Godine 2009. uradili smo analizu grada kao brenda i utvrdili koji su faktori uspjeha te ustanovili da je na prvom mjestu imperijalno nasljeđe, zatim slijedi veliki dio posvećen muzici i kulturi", rekla je ona i dodala da Beč bilježi veliku godišnju posjetu stranih turista. Istakla je da turisti najviše dolaze iz Njemačke, zatim su tu i Austrijanci koji žive izvan Beča, pa onda posjetioci iz Italije, SAD, Rusije, Velike Britanije, Španije, Francuske, Švajcarske i Japana.

Radeći ankete među stranim turistima, ona je rekla da je najveći broj njih, na pitanje zašto dolaze u Beč, na prvo mjesto stavila umjetnost, kulturu i znamenitosti, ali i atmosferu u Beču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije