Putovanje

Nikaragva - turistički dragulj

Nikaragva - turistički dragulj
Nikaragva - turistički dragulj

Nikaragva, najveća zemlja Centralne Amerike, neistraženi je turistički dragulj. Iako je rijetko kada u top turističkim destinacijama, ova zemlja svakako ima šta da ponudi. Ako izuzmemo cijenu avionske karte do prijestonice Managve, sve ostalo je prilično povoljno, zapravo, čak toliko povoljno da prenoćište možete pronaći za svega 10 dolara. Nikaragva ima kompletnu turističku ponudu, idealne plaže, bogat noćni život te istorijske i prirodne ljepote.

Plaže su možda i najveći turistički potencijal ove zemlje, a najljepše se nalaze duž pacifičke obale Nikaragve. Neke od plaža su toliko pitome da čak i slabiji plivači mogu uživati u cjelodnevnom boravku u moru. Ono što je specifičnost ovih plaža jeste da su ogromne i nisu pretrpane, pa su vam mir i odmor ovdje zagarantovani.

San Huan del Sur je epicentar turizma, i ovdje je najveća koncentracija stranih turista. Sam grad lociran je u velikom zalivu, gdje su usidrene jahte, brodice, ali i ribarski čamci.

SURFANJE: Inače, San Huan del Sue nalazi se u oblasti Tola, gdje su smještene mnoge druge poznate plaže, poput Brito plaže, koja se prostire sve do rezervata Čakoćente, poznatog po kornjačama. Tola je mjesto gdje se mogu naći najbolje surferske plaže u Nikaragvi i ovdje dolaze uglavnom surferi iz cijelog svijeta.

Ipak, posjeta i upoznavanja sa jednom zemljom svakako ne bi bili potpuni bez posjete prijestonici, u ovom slučaju Managvi.

Managva je grad srednje veličine, sa oko 1,7 miliona stanovnika. Nalazi se na jugozapadnoj obali istoimenog jezera. Ono što je osnovna karakteristika Managve jeste da je riječ o najbezbjednijoj prijestonici u ovom dijelu svijeta.

Jedan od najpoznatijih nikaragvanskih gradova je i Granada, koja je podignuta na obalama jezera Nikaragva. Granadu je osnovao Francisko Hernandez de Kordoba, još davne 1524. godine, što je čini najstarijim naseljenim mjestom u Centralnoj Americi. Tokom kolonijalnog perioda, Granada je bila jedna od najvažnijih luka u Centralnoj Americi.

I grad Leon datira iz vremena Kordobe. Naime, prvobitni grad osnovan je nekih 30 kilometara od današnjeg Leona, ali erupcija vulkana Momotombo zbrisala je Leon sa lica Zemlje, a stanovništvo se preselilo na lokaciju u blizini domorodačkog naselja Sutiava, gdje je kasnije podignut novi grad.

NAJVEĆE JEZERO: Nikaragva je poznata i po tome što ima i najveće jezersko ostrvo u svijetu. Riječ je o ostrvu Ometepe, koje se nalazi na sredini jezera Nikaragva. Inače, Ometepe je dobilo ime po riječima iz nahuatl jezika. Ome znači dva i tepetl znači planina, pa je tako jasno da se ovo ostrvo sastoji od dvije planine.

Jedna od atrakcija Nikaragve jesu i brojni prirodni rezervati, a onaj najpoznatiji je Bosavas. Riječ je o tropskoj šumi, koja se nalazi na sjeveru Nikaragve, a jednim dijelom ulazi i u susjedni Honduras. U ovom rezervatu nalazi se oko 1.000 životinjskih vrsta, ali i rijetkih biljaka. Inače, od svih turističkih atrakcija u Nikaragvi, najmanje turista se odluči za Bosavas, zbog njegove udaljenosti i nepristupačnosti.

I na kraju, priča o Nikaragvi ne bi bila potpuna bez spomena njenih vulkana. Naime, Nikaragva ima više lokacija gdje je vulkanska aktivnosti izuzetno izražena. Postoji na desetine vulkana, od kojih su neki aktivni, a neki u stanju mirovanja. Posjetioci uglavnom obilaze vulkan na ostrvu Ometepe, sa kojeg se pruža predivan pogled na okolinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije