Putovanje

Oaza za ljubitelje pisane riječi (FOTO)

Oaza za ljubitelje pisane riječi (FOTO)
Oaza za ljubitelje pisane riječi (FOTO)

VELS - U potrazi za oazom knjiga, mira, tišine i netaknute prirode neka vas put povede do malenog grada Hay-on-Wye, često skraćeno na samo Hay, koji se nalazi na obali rijeke Wye u Velsu, na granici s Engleskom.

Poznat kao Grad knjiga, Hay-on-Wye privlači veliki broj ljubitelja knjige u potrazi za jeftinim, korištenim izdanjima koja je moguće kupiti u knjižarama, kao i na mnogobrojnim štandovima u gradu.

U gradu postoji preko 40 knjižara i antikvarnica, neke su smještene u živopisne stare vile, u kino van funkcije, stari vatrogasni dom, pa čak i u najvažniju istorijsku znamenitost - zamak.

Neke knjižare se nalaze pod vedrim nebom, a mnoge među njima specijalizovane su za stara i raritetna izdanja. Doslovno je sve sačinjeno od knjižara i teško da ćete naći mjesto na kojem ne vidite niti jednu knjigu.

Grad je, takođe, dom za festival knjige "Hay" kojeg je Bil Klinton 2001. godine opisao kao "Woodstock uma", a koji svake godine posjeti oko 80.000 pisaca, izdavača i ljubitelja pisane riječi iz cijelog svijeta.

Godišnje se tu obrne preko milion različitih naslova, a pored ogromne ponude prednost su i cijene. U zavisnosti od toga šta tražite, možete naći knjige koje koštaju jednu funtu, ali i raritetno izdanje za nekoliko hiljada. Pored toga što na svakom ćošku postoje police s knjigama, tokom ljetnog perioda na svakoj livadi unutar mjestašca vidjećete deke, ležaljke i stolice na kojima se nalaze čitači. Tu je sve podređeno književnosti.

Sve je počelo 1961. godine kada je Ričard But otvorio svoju prvu knjižaru polovnih knjiga u starom vatrogasnom domu. Nabavljao je knjige iz Amerike, gdje su se u to vrijeme knjižare stalno zatvarale. Nakon nekog vremena u gradu je otvoreno još nekoliko knjižara, a već do 1970. godine Hay je postao međunarodno poznat i kao Grad knjiga. Danas, ovaj maleni grad godišnje posjeti oko 500.000 turista.

Među brojnim knjižarama u Hayu najneobičnije i najugodnije su one koje se nazivaju "poštene knjižare". One su obično prazne (bez prodavača) i sastoje se samo od polica i knjiga. Ljudi jednostavno odaberu knjigu i ostave novac u poštansko sanduče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije