Putovanje

Od starog bazara do Bisera Katara

Od starog bazara do Bisera Katara
Od starog bazara do Bisera Katara

Doha je grad koji teži modernom urbanizmu. U te svrhe se čak i ruše neke zgrade koje su napravljene prije dvadesetak godina, ali ipak su pojedini dijelovi grada uspjeli očuvati stari izgled.

Takav je Suk Vakif, trgovačka četvrt koja podsjeća na sarajevsku Baščaršiju, s tim da dominira ovdašnja arhitektura, a ne osmanlijska.

Nekadašnji bazar, mjesto gdje su trgovali beduini, privlači veliki broj turista zbog svoje autentičnosti. U njegovim malim ulicama možete pronaći razne zanatske radnje. Tu su i prodavnice začina, suvenira i ostalih proizvoda specifičnih za ovo podneblje. Ovdje možete pušiti šišu (vodena lula za duhan sa voćnim ukusima), a možete probati i neka tradicionalna jela.

Ima tu i umjetničkih galerija, a na trgu se nalazi bina na kojoj se održavaju muzički koncerti, uglavnom tokom turističke sezone, koja ovdje traje od oktobra do aprila. Najtraženiji su suveniri, svila i začini. Osim mnogobrojnih trgovina, Suk Vakif ima veoma bogatu gastronomsku ponudu. Dok su radnje raspoređene u malim sporednim ulicama, mnogobrojni restorani i domaći lokali za odmor nalaze se u glavnoj, ujedno i najširoj ulici Suk Vakifa.

Kao i svuda u svijetu, i ovdje je važno dobro odabrati gdje ćete sjesti. U domaćim lokalima služe kafu i čaj za cijenu od jednog do šest rijala (1 rial 0,5 KM). Samo nekoliko metara dalje u bašti nekog od restorana, koji su zaista lijepo sređeni, isti taj čaj ili kafa su dvadesetak rijala, što je oko 10 KM.

I sa suvenirima i drugim prozvodima koji se prodaju u labirintskima uličicama Suk Vakifa je slična situacija. Ono što je dobro jeste činjenica da se možete cjenkati, pa početnu cijenu veoma lako možete spustiti za 20 do 30 odsto. Ako ste uporni, možete je i prepoloviti. Zlatno pravilo je da ne pristajete na prvu cijenu koju vam kažu. Samo se okrenite i odmah će doći za vama sa novom ponudom.

U blizini Suk Vakifa nalaze se Muzej islamske umjetnosti i Nacionalni muzej Katara, koji oduzima dah. Nakon obilaska muzeja možete se opustiti uz šetnju Kornišom, prekrasno uređenom obalom koja vas vodi do najmodernijeg dijela grada, smještenog u oblasti Vest Bej. Na putu ka "asfaltnoj džungli" proći ćete pored emirove palate, gdje obitava otac katarske nacije šeik Hamad bin Kalifa al Tani. Osim njega, u istoj zgradi je smještena i Vlada Katara. Duž obale su prekrasno uređeni travnjaci ukrašeni raznim cvijećem, niskim rastinjem i palmama.

Ako vam nije do šetnje, možete iznajmiti jedan od brodova koji će vas provozati Arabijskim zalivom. Cijena plovidbe kreće se od 15 rijala, pa naviše, u zavisnosti od toga šta želite.

Odlaskom u Suk Vakif, ako se nalazite u Dohi, napravićete pravi potez, jer će vam dan u potpunosti biti ispunjen. Ukoliko vas sve spomenuto nije zadovoljilo i imate dovoljno vremena, onda se možete zaputiti do Bisera Katara. Riječ je o rezidencijalnom naselju napravljenom na vještačkim ostrvima, koja se nalaze nedaleko iza poslovne četvrti u Vest Beju. Zasad je na njima oko 12.000 luksuznih apartmana, a u planu je da ih bude 45.000 do 2018. godina. Ukupna vrijednost ovog projekta procjenjuje se na vrtoglavih 15 milijardi dolara. Minimalna mjesečna renta nekog od apartmana iznosi oko 15.000 rijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije