Putovanje

Ostrvo Evia: Ako postoji raj onda smo ga našli (FOTO)

Ostrvo Evia: Ako postoji raj onda smo ga našli (FOTO)
Ostrvo Evia: Ako postoji raj onda smo ga našli (FOTO)

Čak i najveći ljubitelji grčkih ostrva nisu upoznati da na jugu Grčke, ispod Volosa, na nekih 80 km od Atine, postoji Evia, prekrasno ostrvo za odmor, sa dugačkim plažama, toplim I kristalno čistim morem, borovim šumama, mirnim I svježim noćima i pogledom na mondenski Skijatos.

Na ovom, 180 kilometara dugom ostrvu, nešto manjem od Krita, osim domaćih, Srbi su praktično jedini turisti. Iako se na Eviji nalazi Manastir Svetog Jovana Rusa, poslije Meteora najvažnijeg svetilišta u Grčkoj, Rusi još nisu osvojili ovaj dio svijeta.

Glavna turistička mjesta su na sjeveru ostrva, od kojih je Pefki svakako najpopularnije.

Četiri kilometara dugačka šljunkovita plaža, modro more, dvije suvenirnice i ograničen broj taverni u kojima se dobro jede.

U Pefkiju čovjek sve vrijeme ima utisak da je vrijeme jednostavno stalo.

Nema velikih hotelskih kompleksa, skutera, skijanja na vodi, mogućnosti da se iznajmi motor, samo porodične kuće i apartmani koji ne prelaze dva sprata, obavezni korzo ako vam je do dugih šetnji pored mora, nevjerovatan mir i ništa više.

Ovo je idealno mjesto za one koji vape za pravim odmorom, jer Grci, ili  Atinjani, ne idu na plažu prije deset sati ujutru, a poslije ponoći grad utone u neku čudnu tišinu koju povremeno prekine primjereni zvuk zrikavaca.

Ostrvo je bogato borovim šumama, pa je razumljivo što se smola, koja se ovdje skuplja sa drveća, kasnije koristi kao neophodan sastojak čuvenog grčkog vina, recina.

Osim nepreglednih maslinjaka i smokava, Grci su na ostrvu posljednjih dvadesetak godina počeli da uzgajaju i pistaće, pa pogled na te plantaže predstavlja posebnu atrakciju.

Bogatstvu ove regije doprinosi i ribarska flota, koja se smatra najrazvijenijom i najboljom u Grčkoj, a riba ulovljena u Pefkiju i okolini najtraženija je na pijacama u Atini i Solunu i ima posebnu cenu.

Samo desetak kilometara od Pefkija je ribarsko selo Orei. Ako svratite od Oreia to je Grčka kakvu zamišljate, ona iz filma. U selu nema turista sem grčkih, ovaj raj oni još uvijek čuvaju samo za sebe.

U selu pored same plaž je I praistorijski Mermerni bik, dug 3.2 metara, pronadjen na plaži. Mermerni bik predstavlja vezu izmedju istorije i današnjice i svjedok je značajne pomorske bitke izmedju Persijanaca i Grka, 480. godine pre n.e.

Osim prelijepih plaža, Evia se ponosi i termalnim izvorima. Jedna od najpoznatijih je grčkih banja Edipsos, gdje voda, temparature od 30 do 70 stepeni, izvire iz kamena na obali mora.

Prirodni bazenčići sa toplom vodom i prelepi vodopadi, sa stijena u plićaku, prava su meka za starije Grke.

Mirne uličice, suvenirnice namenjene uglavnom starijima i hoteli sa spa centrima, deluju očaravajuće, i vraćaju vas u jedno zaboravljeno vrijeme kad se u ovakve banje nije išlo samo po zdravlje već i na provod.

Zato i ne čudi što su u Edipsosu svome srcu lek pokušale da pronađu Merilin Monro i Marija Kalas, a svoje umorne kosti da ugriju Vinston Čerčil i  kralj Petar Prvi Karađorđević.

Zato Grci vole da kažu kako je ova banja dobra za sve bolesti.

Pretpostavlja se da je Evia postala ostrvo tako što se odvojila od kopna prilikom nekog većeg zemljotresa, koji su inače karakteristični za ovo trusno područje. Na mjestu gde je zaliv najuži, i gde su još u staroj Grčkoj napravili most, nalazi se glavni grad Halkida, koji je manjim dijelom na kopnu, a većim na ostrvu.

Stari most čini atraktivnim mogućnost da se sa njega posmatra smjena plime i oseke, odnosno more ispod mosta teče kao rijeka i pravac mijnja dva puta u toku dana. Struje su tako jake da brodići jedva plove kada idu „uz vodu“.

U centralnom dijelu ostrva je planinski vrh, pa se Evia u zimskim danima pretvara u mali ski centar.

PLAŽE

Jedna od najljepših je pješčana plaža Alikes koja se nalazi na 10-ak kilometara od glavnog grada, u selu Druzija. Kristalno čista voda, sa svim potrebnim sadržajima – tuševi, kafići, ležaljke. Jednako lijepa je i Eliniki sa prekrasnim ostrvcetom na kojem je crkva Sv. Nikole, namjenjena ljubiteljima prave prirode, bez ležaljki i komoditeta.

Ko više voli šljunak tu je plaža Vasiliki koja se pruža u nedogled i raj je za kampere. Vasiliki je okrenuta prema otvorenom moru I voda ovdje je kristalno čista.  

Vulkanska ostrva Lihades, na jugo-zapadu Evie, satkana su od crnog kamena, a osim delfina posećuju ih i foke.

IZLETI

Skijatos je udaljen od Pefkija svega sat i po vožnje brodićem, pa je prava šteta ne obići ovo možda najljepše ostrvo Egejskog mora. Brdovito, sa bijelim kućama, plavim ešalonima, crkvicama i usidrenim jahtama iz cijelog svijeta izgleda kao mjesto za „milion dolara“.

Čuvena plaža Kukunarijes, sa hotelom Skijatos Palas iznad, svakako doprinosi da poželite da ovde ostanete vječno.

Sve agencije u Pehkiju nude jednodnevni izlet na Skijatos za 10 evra po osobi. 

I ostala dva ostrva Sporada, Skopelos i Alonisos, ne zaostaju po ljepoti i zaslužuju dužnu pažnju.

Ko nije video Atinu može da iskoristi boravak na Evii i za malo para da vidi sve ono što Atina ima da pokaže.

ISTORIJAT

Evia je ostrvo izuzetno bogato borovim šumama, pa ne čudi da Pefki u bukvalnom prevodu znači bor. Kada je u starom vijeku, poslije ratova između grčkih polisa i sa Persijancima, dio stanovništva ostrva koje se tada zvalo Eubeja i predstavljalo moćnu civilizaciju krenulo je ka sjeveru zemlje.

Zaustavili su se na poluostrvu sa tri prsta i cijelu regiju nazvali Halkidiki po utvrđenju Halkida, kako se i danas zove glavni grad ostrva.

Jedna od velikih pomorskih bitaka između Grka i Persijanaca odigrala se u blizini današnjeg Pefkija kod Artemisija gdje su Grci uspeli da iznenade i zaustave Persijance.

Mnoga arheološka otkrića koja danas krase vitrine muzeja u Atini upravo su pronađena u okolini Evie, pa zato i ne čudi što je u vodama oko nje godinama ronio i slavni Žak Kusto.

CIJENE

Mnogi se opredeljuju za Pefki i Eviu zbog pristupačnih cijena i različitih mogućnosti.

Za dvije ležaljke i suncobran potrebno je da uzmete dva pića, što je ukupno 5 evra. Ukoliko je i to nekome skupo može popiti samo vodu od pola litra koja košta pola evra.

Na plažu možete donijeti I svoje ležaljke i suncobrane.

Giros sa nogu je 1,8 evra, pica od 5 do 10 evra, riba orada procija 5 do 7 evra, lignje 5 evra,  kilogram ribe 23 evra.  Sve vrste kafa ne prelaze 2 evra.

PILAV I SVETAC

Osim zaštitnika ostrva Davida Evijskog, posebno mesto zauzima manastir sa moštima Svetog Jovana Rusa, za kojeg se vjeruje da je čudotvorac, i čija se ruka čuva u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj Gori.

Još kao mladog vojnika Petra Velikog, zarobili su ga Turci. Kako nije želio da se odrekne svoje vjere, bio je ponižavan, mučen i vrijeđan, sve dok njegov aga nije krenuo u Meku, a Jovan nije želio da pojede pilav koji su mu spremili, već je rekao da ga sačuvaju kada se aga vrati s puta.

Nekim čudom, pilav se nije pokvario i tu počinje priča o ovom svecu, kod kojeg su mnogi za njegova života počeli da dolaze i traže spas, pogotovo oni najteži bolesnici.

Sahranjen je u Maloj Aziji, gdje su na njegov grob mnogi hrišćani, ali i Turci, dolazili kao na hadžiluk. Prilikom poznate razmjene stanovništva, Grci su njegove mošti ponijeli sa sobom i smjestili ih u brdima Evie gdje su nastavili da dolaze u velikom broju.

(NN/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije