Putovanje

Ostrvo koje izgleda kao iz SF filma (FOTO, VIDEO)

Ostrvo koje izgleda kao iz SF filma (FOTO, VIDEO)
Ostrvo koje izgleda kao iz SF filma (FOTO, VIDEO)

Sokotra je dom preko 800 rijetkih jedinki flore i faune, a čak trećina ptica koje obitavaju na ovom ostrvu su endemske i ne mogu se pronaći nigdje drugdje na svijetu. Drveće i ostalo bilje na ostrvu razvilo se tako da mogu podnijeti 'neprijateljsku' klimu, a neke vrste starije su od 20 miliona godina...

Krajolik udaljenog ostrava Sokotra izgleda kao da dolazi iz naučno-fantastičnog filma, a zapravo je evoluirao tako da izgleda kao 'izgubljeni svijet'.

Ostrvo se odvojio od kopna afričkog kontinenta prije šest do sedam miliona godina i priroda je ovdje pokazala svu svoju kreativnost i raskoš. Slično kao Galapgos, koji je poznat po nevjerovatnom nizu divljih životinja, Sokotra je dom za oko 800 rijetkih vrsta flore i faune – oko jedne trećine njih ne nalaze se nigdje na svijetu.

Smješten u Indijskom okeanu nekih 250 kilometara od Somalije i 340 kilometara od Jemena, surova sredina ostrva sastoji se od pješčanih plaža, vapnenačkih špilja i uzdignutih planina. Većim dijelom godine ovdje vladaju nesnosne vrućine i pustinjski uslovi što je dovelo do prepoznatljivog izgleda biljaka na ostrvu.

Stabla i biljke na ovom ostrvu razvile su se tako da mogu podnijeti negostoljubive uslove života, a neke vrste stare su nevjerovatnih 20 miliona godina. Samo Havaji, Nova Kaledonija i Galapagos imaju više endemskih vrsta nego što ih ima na ostrvu Sokotra.

Centar za bliskoistične biljke, koji je dio Kraljevskih botaničkih vrtova u Edinburgu, proveo je istraživanje i pobrojao čak 307 od 825 biljnih vrsta koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje na svijetu.

Najbolje je da pogledate video i uvjerite se u neviđene prirodne ljepote ovog usamljenog ostrva.

(Punkufer.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije