Putovanje

Osvojite ostrvo za 49 dolara

Osvojite ostrvo za 49 dolara
Osvojite ostrvo za 49 dolara

Ako ste ikada poželjeli da imate svoje ostrvo na nekoj egzotičnoj destinaciji, onda je ovo možda vaša životna šansa.

Štaviše, nije samo ostrvo u pitanju, već i hotel na obali mora, zajedno sa školom ronjenja. Riječ je o jednom tropskom ostrvu u arhipelagu Mikronezije, a vaše je samo da uplatite 49 dolara i sačekate datum izvlačenja srećnog dobitnika.

Ovaj kompleks se nalazi na ostrvu Kosrae (Kosraj) u mirnom dijelu Zapadnog Pacifika i kada ga preuzmete imate sve što je potrebno, samo morate imati i novca da to sve  održavate.

Mjesto je poznato kao raj za ronioce, jer je riječ o nedirnutoj prirodi. Kompleks je otvoren prije 22 godine i prema mnogim recenzijama predstavlja mjesto s impresivnom reputacijom.

Na ostrvu se nalazi i hotel sa 16 apartmana, opremljenih najsavremenijom tehnologijom, od kablovske televizije do ostalih brojnih luksuznih privilegija. U sklopu hotela nalazi se i bazen, kao i izlaz na privatnu plažu.

Onaj koji na lutriji dobije ovo ostrvo, u paketu dobija i 16 zaposlenih, koje će morati plaćati, ali sam kompleks pozitivno posluje i nema dugova.

Hotel se nalazi 17 minuta vožnje od Kosrae međunarodnog aerodroma, koji je jedina veza s ostatkom svijeta za stanovnike ostrva, njih oko 6.000.

Kompleks je, ipak, najpoznatiji među roniocima, jer mogu roniti duboko, a vidljivost ide čak do 60 metara dubine.

Najpoznatiji greben je tzv. Blue Hole (Plava rupa), koji je idealan za ronjenje na dah, a okolina grebena je impresivne ljepote. U blizini grebena nalaze se potopljeni brodovi iz Drugog svjetskog rata koje ronioci istražuju.

Inače, na neobičan potez da ostrvo ponudi na lutriji odlučio se sadašnji vlasnik, koji kaže da želi i drugima da da šansu da uživaju u ovim prirodnim ljepotama, a pritom dobro zarade.

"Umjesto da ga jednostavno prodamo, željeli smo da ovu predivnu oazu damo nekome ko će istinski željeti da se bavi ovim poslom, jer nije jednostavno voditi jedan ovakav kompleks. Dakle, u obzir dolaze samo oni kojima ovo predstavlja životni san i zato smo se i odlučili za ovo", kaže vlasnik, koji se predstavio samo kao Dag.

On dodaje da su bili privilegovani da posljednjih 15 godina provedu u ovom tropskom raju.

Ideja o lutriji potekla je nakon što su kroz dobrotvorne priloge prikupili 45.000 dolara za postavljanje solarnih ploča, koje su instalisane u cijelom kompleksu i koje su izvor energije. S obzirom na to da je odziv bio više nego dobar, odlučili su da na sličan način, javnim pozivom, najsrećnijem bukvalno poklone ostrvo.

Oni koji ne osvoje ostrvo na samom izvlačenju, neće ostati praznih ruku. Naime, svako ko uplati 49 dolara dobiće sliku umjetnika Mata Šeparda s motivima ovog predivnog mjesta. Sama uplata vas vodi na link preko kojeg možete skinuti umjetničko djelo, koje se kasnije može isprintati na platnu ili papiru.

Veliko izvlačenje je zakazano za 26. jul, a uplate se mogu izvršiti preko posebne veb-stranice.

Ipak, postoje i određeni uslovi. Jedan od glavnih uslova jeste da se izvrši najmanje 50.000 uplata. Ukoliko bude manje uplata, onda dobitnik neće dobiti ostrvo, već će dobiti 50 odsto prikupljenog novca, dok će ostatak zadržati vlasnici.

U slučaju da se pređe ta zacrtana granica od 50.000 uplata, vlasnici će dobitniku predati vlasništvo nad ostrvom, a novac zadržati.

U svakom slučaju, ukoliko bude 50.000 uplata po 49 dolara, to će iznositi oko 2.450.000 dolara, što vlasnici smatraju da je realna cijena ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije