Putovanje

Otvoreni deveti Dani zime na Kozari

PRIJEDOR - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da održavanje "Dana zime na Kozari" već deveti put govori da ova manifestacija jača i da je postala tradicionalna.

"To govori o ljepoti naše Kozare i zato pozivam sve da budu ovdje sa nama. Četvrtu godinu Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske jedan je od pokrovitelja manifestacije i svake godine je sve više učesnika", rekla je Rešićeva novinarima na Kozari.

Ona je istakla da se na Kozaru dolazi i kada nisu "Dani zime", ali da je ova manifestacije za sve potkozarske opštine i gradove nešto posebno.

Otvaranju "Dana zime na Kozari" ispred Vlade Republike Srpske prisustvovao je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da ova manifestacija predstavlja turističku ponudu Kozare i potkozarskih opština i gradova.

"Naš zajednički cilj je da Kozaru načinimo brendom koji će biti poznat, ne samo kod nas, nego i u svijetu. Na tome se dosta radi - gradimo puteve prema Kozari, provodimo zajedničke projekte opština i gradova i kao regija učestvujemo sa Hrvatskom u projektima prekogranične saradnje", rekao je Pavić.

On je naglasio da se želi postići da Kozara postane destinacija gdje se dolazi na odmor, rekreaciju, skijanje...

"Kozara ima turističke, istorijske i zdravstvene kapacitete i svako će naći nešto što mu treba. Mi ne želimo da se ovdje čuju zvuci oružja, nego šaljemo poruke mira i dobrodošlice. Ko jednom dođe, doći će opet sigurno", uvjeren je Pavić.

Direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić rekla je da u gastro takmičenjima učestvuje 19, a u sportskim 11 ekipa.

"Novina je da smo gastro takmičenje podijelili u dvije kategorije. Lovačka udruženja takmičiće se u kategoriji lovački kotlić, a ugostiteljske škole, planinarska društva i izviđački odredi u kategoriji kotlić", navela je Ganićeva, koja je i otvorila manifestaciju.

Ona je dodala da je za najbolje plasirane sportske ekipe obezbijeđen nagradni fond od 250, KM za prvo, 150 za drugo i 100 za treće mjesto, dok su svi učesnici u gastro takmičenjima dobili po 100 KM za nabavku namirnica potrebnih za pripremu kotlića.

Otvaranju "Dana zime na Kozari", kojim prisustvuju načelnici i građani više potkozarskih lokalnih zajednica, prethodilo je polaganje vijenaca žrtvama palim na Kozari. Vijence su položili predstavnici grada Prijedora, Vlade Republike Srpske i Odreda izviđača "Doktor Mladen Stojanović" Prijedor.

Visina snijega na planini iznosi oko 30 centimetara, a cijena ulaznice u Nacionalni park "Kozara" umjesto dvije KM danas je jednu KM.

U okviru 9. "Dana zime na Kozari" u organizaciji Planinarsko-skijaškog društva "Ljubijski rudar" i pod pokroviteljstvom "Arselor Mitala" juče je održan ski kup za osnovce i srednjoškolce, a u organizaciji Kluba ekstremnih sportova "Albatros" iz Prijedora planinarski marš na ruti Lamovita - Lisina - Mrakovica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije