Putovanje

Pariz više nije najatraktivniji grad, već London

Pariz više nije najatraktivniji grad, već London
Pariz više nije najatraktivniji grad, već London

PARIZ - Prvo mjesto u najnovijoj klasifikaciji najatraktivnijih gradova u svijetu pripada Londonu, dok je francuska prijestolnica, Pariz, koja je prije dvije godine držala četvrtu poziciju, sada zauzela šesto mjesto, pokazuju rezultati studije multinacionalne istraživačke kompanije PwC.

Istraživanje je obuhvatilo trideset gradova svijeta, a rangiranje je urađeno u odnosu na 10 kriterija, prenio je AFP.

Iza prvoplasiranog Londona su Njujork, Singapur, Toronto i San Francisko. Hongkong se nalazi na osmom mjestu, dok su Peking i Šangaj na 19. i 20. poziciji, respektivno.

U studiji se dalje navodi da je Pariz šampion u kategoriji "intelektualni kapital i inovacije".

Ističe se i po svom obrazovnom sistemu, zaštiti životne sredine, očuvanju prirode, a prema raširenosti mreže javnog saobraćaja zauzima čak prvo mjesto na listi.

Manje poena Pariz je dobio zbog prenaseljenosti i poteškoća u dolaženju do stana. Prema ovom kriteriju zauzeo je 14. mjesto, prenosi B92.

Grad svjetlosti je i sa stanovišta ekonomske moći izgubio dva mjesta, spustivši se sa druge na četvrtu poziciju, usljed velikih poreznih i drugih opterećenja za kompanije i slabog rasta bruto domaćeg proizvoda, prenosi B92.

Prema broju najvećih kompanija, od ukupno 500 u svijetu, čije sjedište se nalazi u Parizu, kao i u prošlom posmatranju, ostao je na trećem mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije