Putovanje

Plaža na kojoj je pronađeno 38.000 opušaka: Za sve je kriv Dikaprio

Plaža na kojoj je pronađeno 38.000 opušaka: Za sve je kriv Dikaprio
Foto: N.N. | Plaža na kojoj je pronađeno 38.000 opušaka: Za sve je kriv Dikaprio

Prelijepa tajlandska plaža Maja bej na kojoj je Leonardo Dikaprio snimio film "Plaža" (The Beach), na neodređeno vrijeme je zatvorena za turiste!

Ovaj film je jedan od najupečatljivijih koje je glumac snimio, privukao je veliku pažnju gledalaca, zbog čega je i plaža postala popularna. Tačnije, postala je previše popularna, a taj drastičan porast turizma narušio prirodu. Zbog toga su lokalne vlasti odlučile da plaža na neodređeno vrijeme bude zatvorena za posjetioce.

Najprije je ova plaža bila zatvarana od juna do septembra, kada je na Tajlandu sezona monsuna, kako bi koralni grebeni imali vremena da se oporave. Očigledno to nije bilo dovoljno, pa su vlasti donijele ovakvu odluku.

"Analizirali smo svaki mjesec i shvatili smo da je ekološki sistem ozbiljno narušen zbog toga što plažu posjećuje do 5.000 ljudi dnevno", kaže direktor nacionalnih parkova Songtam Suksavang. "Veoma je teško izlečiti i rehabilitovati plažu koja je potpuno uništena, kao i biljke koje je prekrivaju".

Vlasti ističu da su zbog takozvanog over-turizma, odnosno preteranog broja posetilaca plaže, koralni grebeni uništeni. Trajno zatvaranje je način na koji žele da zaštite ekosistem od daljih oštećenja, a pored toga, donijeta je i odluka da pušenje na najpopularnijim tajlandskim plažama bude zabranjeno.

Vjerovali ili ne, na jednoj od plaža je sa 2,5 kilometara sakupljeno oko 38.000 pikavaca!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije