Putovanje

Plovidba kanjonom Sane za oči i dušu (FOTO)

Plovidba kanjonom Sane za oči i dušu (FOTO)
Plovidba kanjonom Sane za oči i dušu (FOTO)

Jedna od predispozicija za razvoj turizma u Ključu je bistra planinska rijeka Sana.

Legenda kaže da su rimskim legionarima prilikom prelaska ove rijeke zacjeljivale rane i povrede, te da je dobila ime po latinskoj riječi sanus, koja znači zdravlje. Nezaboravna plovidba kanjonom Sane i manifestacija "Ključka regata" postaju prepoznatljiv brend Ključa.

Tako je ovogodišnja 19. "Ključka regata", koja je održana prije nekoliko dana na rijeci Sani, potukla sve rekorde po broju učesnika budući da je Sanom išlo više od 100 plovila, s oko 1.000 učesnika.

Godinama je ova manifestacija bila skromnog karaktera i okupljala tek lokalne zaljubljenike u rafting i ljepote ove rijeke. U posljednjih nekoliko godina učinjen je značajan iskorak, pa je "Ključka regata" po broju učesnika uveliko nadmašila mnogo poznatiju "Unsku regatu", koja se dešava na istoimenoj rijeci.

Organizator događaja bio je Kajak-kanu klub Ključ, čiji predsjednik Nedžad Islamović kaže kako su ove godine, sem učesnika iz naše zemlje, Sanom plovili i rafteri iz Austrije, Njemačke, Norveške, Švedske i Češke.

"Uspjeli smo u proteklom periodu promovisati našu manifestaciju, a iz godine u godinu sve je više učesnika. U tome su nam pomogli naši sugrađani koji žive i rade u inozemstvu, veliki broj njihovih prijatelja iz stranih zemalja družio se s nama", rekao je Islamović.

Dodao je kako ih je ove godine poslužilo lijepo vrijeme pa su učesnici imali priliku da se kupaju u Sani i uživaju u njenim ljepotama i čarima. Tradicionalno, "Ključka regata" je i ove godine započela na poznatoj plaži Alina luka, koja je udaljena nekoliko kilometara od Ključa. Radi se o lokalitetu uz rijeku Sanu, koji je u proteklih nekoliko godina temeljito uređen te pretvoren u omiljeno izletište i kupalište stanovnika ovog gradića. Nakon starta i vožnje Sanom u dužini od nekoliko kilometara, na lokalitetu Slapovi, nadomak samog grada, načinjena je mala pauza u toku koje je održano natjecanje u skokovima na glavu.

Također, veliki broj učesnika iskoristio je priliku da se okupa i osvježi u rijeci Sani, čija je temperatura tokom julskih dana konstantno iznosila iznad 20 stepeni Celzijusa.

Sana važi za jednu od najtoplijih domaćih rijeka te je tokom ljetnih dana idealna za kupanje. Ono što treba istaći jeste činjenica da su veliki zagađivači Sane u prijeratnom periodu danas ekonomski mrtvi, pa se može reći kako je rijeka veoma čista. Krajnji cilj "Ključke regate" bilo je Sokolovo, selo koje se nalazi na administrativnoj granici između Ključa i Sanskog Mosta. Inače, cjelokupna rafting dionica duga je nešto više od 20 kilometara.

Od Ključa do Sokolova učesnici regate imali su priliku da se spuštaju brzim riječnim tokom, kroz prekrasan ambijent kanjona rijeke Sane. Upravo se za ovaj dio toka može reći da je najatraktivniji i najopasniji, budući da je Sana uglavnom mirna i pitoma rijeka. Za sve učesnike na Sokolovu je priređen ručak te zabavni program koji je potrajao sve do večernjih sati.

Svi su bili jednoglasni u ocjeni da je riječ o nezaboravnom događaju i iskustvu koje vrijedi ponoviti i u narednim godinama.

Prema riječima načelnika općine Ključ Jasmina Zukanovića, "Ključka regata" je vremenom postala prepoznatljiv brend i lokalna vlast će nastaviti ulaganje u njen razvoj tokom narednih godina.

"Ova manifestacija ima potencijal da postane značajan turistički resurs za našu siromašnu općinu. Pokušaćemo da to iskoristimo", istakao je Zukanović.

Inače, u organizaciji "Ključke regate" već duže vrijeme razmišljaju o njenom proširenju i na dio toka Sane koji se proteže kroz općinu Sanski Most, a mogućnost da se to dogodi izvjesna je već tokom naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije