Putovanje

Počitelj mami turiste

Počitelj mami turiste
Počitelj mami turiste

ČAPLJINA - Smješten na lijevoj obali modro-zelene rijeke Neretve, na putu Mostar - Metković, srednjovjekovni gradić Počitelj jedna je od najzanimljivijih turističkih atrakcija u BiH.

Proljećno buđenje prirode u "kamenom" Počitelju prizor je koji ne ostavlja ravnodužnim niti jednog posjetioca, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako se grad prvi put spominje u pisanim dokumentima 1444. godine, pretpostavlja se da ga je dao izgraditi bosanski kralj Tvrtko 1383. godine. Ovaj srednjovjekovni gradić imao je mediteranski izgled, ali je nakon turskog osvajanja orijentalno preoblikovan. Mješavina ova dva graditeljska stila daje Počitelju posebnu dimenziju, a istorijsko urbano područje Počitelja je u januaru 2007. godine uvršteno i na tentativnu listu UNESCO-a.

Počitelj je ljepotom uvijek mamio prolaznike, a poznat je i kao domaćin likovnoj koloniji sa najdužom tradicijom u jugoistočnoj Evropi.

Hadži-Alijina džamija, Šišman-Ibrahimpašina medresa i Gavrankapetanovićeva kuća su rekonstruisane i otvorene za posjetioce.

Ipak, najveću pažnju u Počitelju privlači Sahat-kula, visoka tvrđava koja se na vrhu brda uzdiže iznad grada.

Šišman Ibrahim-pašina džamija (takođe znana kao Hadži-Alijina džamija) izgrađena u 15. vijeku, nalazi se u samom centru Počitelja. Džamija se odlikuje monumentalnošću i jednostavnošću. Pored munare stoji i drvo ciparis doneseno iz Libana u 15. vijeku.

Počitelj je danas naseljeno mjesto u sastavu opštine Čapljina, a mještani Počitelja ustali su protiv javnog preduzeća koje namjerava formirati Opština Čapljina, a koje bi gospodarilo Počiteljem, Mogorjelom i Starim Gradom u Gabeli. Mještani žele da o njihovom mjestu odlučuju oni, zajedno s Vladom Federacije, koja je proteklih godina u Počitelj uložila preko pet i po miliona maraka.

Iz opštine poručuju kako je vrijeme da se uvede reda u poslovanje bosanskohercegovačkog bisera kulturno-iistorijskog naslijeđa i prestane raditi na crno. Pojašnjavaju kako će u upravi javnog preduzeća biti zastupljeni predstavnici Počitelja, te da to znači organizaciju turističke ponude, uvođenje taksi za turističke grupe te otvaranje nekoliko radnih mjesta za mještane Počitelja.

U Federalnom ministarstvo okoliša i turizma, kao jednom od glavnih finansijera razvoja Počitelja, podržavaju opšinsku ideju formiranja javnog preduzeća koje bi zaštitilo dosad uložene investicije i učinilo turističku ponudu mjesta, koje na godišnjem nivou posjeti 100.000 turista - održivom.

Bez obzira na ishod trenutne političke „prepirke“, Počitelj i njegove kaldrme, zidine, obeharala stabla nara spremno dočekuju nove posjetioce i zaljubljenike ovog hercegovačkog bisera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije