Putovanje

Privatni turistički vodiči osvajaju svijet

Privatni turistički vodiči osvajaju svijet
Privatni turistički vodiči osvajaju svijet

Firma "Iznajmite vodiča" posreduje između njemačkih turista i vodiča po cijelom svijetu.

Turisti tako mogu da obiđu vrlo egzotična mjesta uz lokalne vodiče, koji ne samo da im ispunjavaju individualne želje, već i govore njihov jezik. Stanovnici Njemačke godišnje za odmore u inostranstvu potroše oko 64 milijarde evra.

Oni su tako, uz stanovnike Sjedinjenih Američkih Država, na samom vrhu svjetske liste. Ali čak ni svjetski prvaci ne bi mogli bez turističkih vodiča, naročito ako na nekoj destinaciji žele da se prošetaju van ustaljenih turističkih ruta.

Florijan Cigler iz Bohuma je prije četiri godine posjetio Istanbul i pokušao da upozna taj grad na svoj sopstveni način. Pri tom je otkrio "rupu" na tržištu kada su u pitanju dodatne turističke ponude. Do tada su turistički vodiči i za njega bile osobe koje sa kišobranom u ruci vode kolone turista od jedne do druge tačke. Ali ono što je on tražio u Istanbulu, jednostavno nije bilo to. Cigler je grad na Bosforu želio da upozna iz ugla domaćina, da vidi stvari koje sam nikada ne bi pronašao.

Nakon Istanbula krenuo je u potragu za ličnim turističkim vodičima koji pokušavaju da ispune individualne želje posjetilaca - i to po čitavom svijetu. "Na internetu sam pronašao portale koji porede cijene hotela, letova i automobila za iznajmljivanje, ali nigde nisam mogao da pronađem portal koji bi mi pokazao gdje mogu da pronađem stvarno drugačije turističke vodiče", kaže Cigler.

Zato je osnovao svoju sopstvenu agenciju tipa "Iznajmite vodiča" (Rent-a-guide). Sjedište firme je u Bohumu i specijalizovana je za posebne, privatne želje turista, koji tokom putovanja žele da imaju svog individualnog vodiča koji govori njemački jezik. Firma širom svijeta ima na raspolaganju oko 5.500 vodiča u više od 110 zemalja. Prije putovanja, on stupa u kontakt sa lokalnim vodičem i zajedno s njim razvija ponudu. U svojoj agenciji Cigler nudi oko 16.000 različitih programa, među koje spadaju i razna kulinarska, kao i arhitektonska putovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije