Putovanje

Putovanja, avanture koje se pamte cijeli život

Putovanja, avanture koje se pamte cijeli život
Foto: N.N. | Putovanja, avanture koje se pamte cijeli život

Putovanja i obilasci svjetskih metropola nas oplemenjuju jer upoznajemo kulture, tradicije i običaje drugih naroda i širimo svoje vidike.

Svako putovanje je svojevrsna avantura i nezaboravno iskustvo, jer upoznajemo nove horizonte. Rijetko se kući vraćamo isti jer nas većina putovanja  zauvijek promijeni, a na nekima upoznamo i prijatelje za cijeli život. Ova putovanja su samo neka od iskustava za koja se s pravom kaže "jednom u životu", jer se pamte cijeli život.

Uganda: Šetnja s gorilama 

Jedna od najinteresantnijih turističkih ponuda je šetnja s gorilama u Ugandi. Naime, posjetioci zelenog Nacionalnog parka Bwindi, u kojem  žive planinske gorile, mogu upoznati ove harizmatične primate i uživati s njima u postolovini u srcu Afrike. 

Veoma važnu ulogu u zaštiti ove vrste imaju i lokalne zajednice, koje promjenom odnosa prema ovim životinjama u velikoj mjeri doprinose njihovoj zaštiti i očuvanju.

Egipat: Istraživanje piramida

Među nezaboravnim iskustvima koje ne bi trebalo da propustite je i obilazak piramida u Gizi i Luksora, kojeg mnogi smatraju najvećim muzejom na otvorenom, ne samo u Egiptu, nego i cijelom svijetu.

Giza je čuvena po jednom od svjetskih čuda - Keopsovoj, Kefrenovoj i Mikerinovoj piramidi sa velikom Sfingom.

U Luksoru se nalazi poznati hram iz 1400. godine p.n.e, koji je bio posvećen trijadi bogova Amonu, Mutu i Konsu, te Muzej mumifikacije, u kojem možete saznati sve o mumijama.

Mongolija: Spavanje u šatoru

Posjeta Mongoliji nikada se ne zaboravlja. Zemlja plavog neba granični s Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu. Poznata je po svojim potocima, visokim planinama, talasastim pašnjacima i prostranim travnatim stepama. Posebno nezaboravno iskustvo je spavanje u mongolskom šatoru geru i jahanje konja.

Ger je vrsta šatora koji koriste nomadska plemena u Aziji. Ovaj najprirodniji stan/šator na zemlji je prenosiv i lako se sastavlja i rastavlja. Ger se sastoji od prebačenih materijala preko strukture drvenih stubova i okruglog prozora na vrhu, tankih drvenih stubova i poda, zidova i užadi. Većina materijala koji prekriva ger napravljena je od životinjske kože.

Vožnja sankama s haskijima

Jedna od najljepših avantura na planeti je i vožnja sankama koje vuku sibirski haskiji na Aljasci. Posebano nezaboravan je ugođan kada se vozite sankama koje vuku ovi psi kroz noć, dok u pozadini posmatrate auroru borealis.

Za odvažnije u ponudi je godišnja trka "Iditarod", u kojoj ekipe desetak dana pokazuju snagu, izdržljivost i upornost. "Iditarod" spada u najduže i najteže trke zaprega pasa na svijetu i podrazumijeva vožnju od najvećeg grada Enkoridža pa sve do grada Noma.

Havaji: Planinarenje strmim stijenama 

Havaji su poznati po nestvarnim plažama i tropskoj klimi i u mislima većine turista savršeno su mjesto za odmor.

Međutim, vrijeme koje provedete na Havajima može biti ispunjeno brojnim aktivnostima, a najzanimljivije, mada i veoma opasno, jeste planinarenje u nacionalnom parku "Nā Pali Coast". Pogled sa divljih strmih stijena na nepregledno plavetnilo ne može se lako zaboraviti.

Sjeverna Kanada: Upoznavanje sa bijelim medvjedom

Čerčil je malena varoš na obali Hadsonovog zaliva u kanadskoj provinciji Manitoba. Ovo mjesto trebalo bi da ubilježite u vašu avanturističku mapu, jer je jedno od rijetkih gdje možete zakazati upoznavanje s polarnim medvjedima.

Spremite se za lutanje ledenim tundrama sjeverne Kanade, gdje će vas sačekati vodiči koji poznaju prirodne rezervate kao svoj dlan.

Oni će vas odvesti do polarnih medvjeda, ali budite strpljivi ako spavaju, jer ne želite da probudite bijelog medvjeda velikog i do tri metra.

Maču Pikču: Susret sa drevnom civilizacijom 

Ako ste ljubitelji južnijih i toplijih avantura, iz Kanade se spustite u Peru da biste se ponovo uzdigli do vrha drevne civilizacije, kojoj dugujemo zahvalnost za brojna otkrića. Ukrcajte se na voz u mjestu Kusko i izađite na 104. kilometru.

Odatle prepješačite narednih osam kilometara do ruševina Huinay Huayna, a potom krenite ka sjeveru, prema čuvenim ruševinama, pravo kroz Kapiju sunca, do vrha Maču Pikčua. Ako vam bude nedostajao hotelski luksuz, možete ga pronaći u hotelu "Sanctuary Lodge", u nešto izmijenjenoj, lokalnoj varijanti.

Argentina: Najveća gromada leda na svijetu

Ako želite da se spustite južnije, Argentina je još jedna opcija koja će vas ostaviti bez daha. Međutim, ne računajte na vrele ritmove tanga ili sunčane ulice Buenos Ajresa. Najbolje čuvana argentinska tajna, znana pravim avanturistima, nosi naziv Perito Moreno.

U pitanju je glečer visok 61 metar, najveća gromada leda na svijetu koja se ne nalazi na Antarktiku. Smješten između snježnih vrhova Anda i stepskih predjela Patagonije, ovaj ledeni brijeg zaista će vas ostaviti bez daha.

Kina: Krstarenje rijekom Jangcengjang

Osamnaestodnevno krstarenje velikom kineskom rijekom Jangcengjang s pravom se nalazi na ovoj listi.

Riječni put od Pekinga do Šangaja predstavlja nevjerovatno iskustvo i jedan je od najboljih načina da upoznate raznolikosti Kine.

Obilazak Yangtze Gorgesa veličanstven je doživljaj pa ne čudi što taj predio nosi oznaku AAAAA, najveće odlikovanje koje daje kineska turistička organizacija.

Engleska: Pješačenje stazama Samerseta

Za one koji vole šetnje pravi raj na zemlji predstavljaće pješačka tura prelijepim stazama grofovije Samerset na jugozapadu Engleske.

Samerset je ruralna grofovija u kojoj je poljoprivreda dominantna aktivnost. Krajolici su dijelom ravničarski, a dijelom blago brdoviti. Samerset je poznat po stočarstvu, proizvodnji jabuka i sira čedar.

U grofoviji se nalaze Nacionalni park Eksmur i grad-spomenik svjetske baštine UNESCO Bat. Šetnjom kroz predivne krajolike odmorićete i mozak i dušu, a dodatni ugođaj dobićete na pauzama za čaj uz ukusni specijalitet komisbrot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije