Putovanje

Ramsko jezero, nekad proklinjani turistički biser (FOTO)

Ramsko jezero, nekad proklinjani turistički biser (FOTO)
Ramsko jezero, nekad proklinjani turistički biser (FOTO)

Mještani su nekada Ramsko jezero proklinjali.

 Danas ga zovu svojim biserom. Ponosni su na mogućnosti koje im ovo umjetno jezero otvara kao svojevrsno vraćanje duga zbog patnje koje su morali preživjeti njihovi djedovi.

Još neotkriveno bogatstvo Ramskog jezera taj, kako ga zovu 'hercegovački biser', prepoznali su i u dalekoj Australiji. Upravo tu je australska reprezentacija netom završila pripreme za Svjetsko U-23 veslačko prvenstvo u Bugarskoj, gdje su pripreme već izvodili njihove kolege iz reprezentacije Republike Hrvatske.

Svako jutro, veslači su klizili po mirnoj vodi jezera, uživajući u pogledu na pitoma ramska sela, odmarali se smješteni u Franjevački samostan Rama-Šćit, probali domaću kuhinju, postizali vrhunsku sportsku formu u suvremenoj teretani.

"Prekrasno je ovdje. Čista priroda i nevjerojatno mirna voda. Naravno, bez morskih pasa i krokodila. Vjerujem da ćemo doći i sljedeće godine", kaže Andrew Service, menadžer australske veslačke reprezentacije, pri tom se stalno zahvaljujući domaćinima na gostoprimstvu.

Nakon što je zbog potrebe izgradnje Hidroelektrane Rama 1968. godine iz 20 ramskih sela iseljeno 752 porodice i 1.744 ljudi, potopljeni njihovi domovi i zemljište koje su obrađivali, nastalo je Ramsko jezero.

Mirne vode Ramskog jezera, kao stvorene za veslače, prvi je "otkrio" selektor Hrvatske veslačke ekipe Srećko Šuk i toplo preporučio kolegama iz Australije. "Ovdje imamo sve u blizini i na jednom mjestu, a za sve što je bilo potrebno u susret su izišli ljudi iz opštine. Ovdje se sada priprema vodeća veslačka reprezentacija, a nadam se da će uskoro doći i druge", kaže on.

Lokalna vlast je prepoznala veliki turistički potencijal te ubrzano radi na formiranju turističkog biroa. "Radujemo se najavi mogućeg dolaska na pripreme i veslačkih klubova iz Njemačke. Zaista će biti veliki korak ako se Ramsko jezero brendira kao mjesto gdje veslači mogu imati odlične treninge, a ribolovci i kamperi savršeno mjesto za hobije i odmor", kaže Ante Tomić, predsjednik mjesnog veslačkog kluba.

"Potencijala za turizam svakako ima", komentariše Tomić, "Jezero i područje godišnje posjeti od 10.000 do 15.000 posjetilaca, turista, ribolovaca, sportista, ali nedostaje nam investitora i smještajnih kapaciteta".

Međutim, kako se čini, ovdje neće prepustiti slučaju nevjerojatne mogućnosti koje im pruža Ramsko jezero, nekada simbol patnje i iseljavanja, a danas nova nada za budućnost i ostanak mladih u zavičaju.

"Moramo nastaviti raditi. Želimo odrediti turističke zone i regulacioni plan, urediti nekoliko plaža na jezeru. Upravo sada, usuđujem se reći, radimo istorijske projekte, gradimo školu, starački dom, tržnicu, provodimo vodu do svakog sela", kaže dr. Jozo Ivančević, načelnik opštine Prozor-Rama, nadgledajući radove u središtu mjesta.

Ipak, hoće li prosperitet prepoznati i mladi u ovom kraju? "Da, nakon završenog studija vratiću se u Ramu. Iako to sada možda ne izgleda previše obećavajuće, ovdje vidim svoju budućnost i to prvenstveno u turizmu", zaključuje mladi Ramljak Ivan Perić, student Univerziteta u Zagrebu.

(DW)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije