Putovanje

Rekordno kratak let između Njujorka i Londona

Rekordno kratak let između Njujorka i Londona
Rekordno kratak let između Njujorka i Londona

LONDON - Avion "British Airwaysa" (BA) prevalio je rutu od Njujorka do Londona za rekordnih pet sati i 16 minuta, leteći skoro brzinom zvuka, tako što je posada vješto iskoristila veoma jak vjetar "u leđa" iznad Atlantika.

Prema izvještajima, avion "British Airwaysa" Boeing 777 na redovnoj liniji iz Njujorka za London, dostigao je iznad Atlantika brzinu od skoro 1.200 kilometara na sat, što je veoma blizu brzine zvuka, "uhvativši" izuzetno jak vjetar koji mu je duvao u rep.

"To je kao jahanje na talasima. Nevjerovatno je koliko brzo možete ići. Nije neobično da imate vjetar u rep od 160 kilometara na sat, ali oni su imali jači vjetar. Ovo mora da je rekord", izjavio je Alister Rozenšejn, bivši pilot BA, koji je na Boeingu 747 letio između Londona i Njujorka.

On je objasnio da svi piloti na sjevernoatlantskoj ruti pokušavaju da "uhvate" ovo jako strujanje sa zapada na istok, jer tako lete brže i štede gorivo, pa tako nije neobično da "uštede" i čitav sat na letu koji po redu letenja traje sedam sati, prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije