Putovanje

Sa oružanim čuvarima u turistički obilazak

Sa oružanim čuvarima u turistički obilazak
Sa oružanim čuvarima u turistički obilazak

Često okarakterisan kao "najnasilniji megagrad na svijetu" Karači se svakodnevno suočava sa otmicama i iznuđivanjem, koji su postali toliko uobičajeni da je došla situacija da se političari i kriminalci bore za prevlast nad gradom. Rezultat toga je sveprisutni strah koji se može vidjeti u očima stanovnika Karačija dok hrabro izlaze iz stanova na trotoar.

"Bezbjednosna pitanja često sprečavaju turiste da obiđu neke od najljepših dijelova Karačija, poput Sadar tauna, kolonijalnog centra bivšeg Karačina", kaže Farzana Muhtar, turistički konsultant.

Ipak, to je ne sprečava da svoju grupu turista odvede u obilazak najznačajnijih znamenitosti Karačija, piše The Guardian

Inače, riječ je o turi koju organizuje "Super Suvari ekspres", koja je prva ovakve vrste u Karačiju. Tura košta oko 2.000 rupija po karti (13 funti) i pokrenuta je prošle godine. Ova tura ne privlači samo strane turiste, već i bogate Pakistance, koji žele da obiđu znamenitosti svoje zemlje.

"U svakoj turi imamo između 30 i 40 ljudi, i svi oni su svjesni bezbjednosne situacije, ali svi su toliko željni da istražuju i vide nešto novo", kaže Atif bin Arif, direkor "Super Suvari ekspresa".

Inače, Karači je demografski izuzetno različit. U gradu živi 21 milion stanovnika, koji ovaj grad smatraju svojim domom, iako su neki došli i kao izbjeglice.

"Za razliku od nekih drugih gradova koji se nalaze na listi najopasnijih na svijetu, u Karačiju skoro da nema kvarta u kojem nema ubistava", kaže Loren Gajer, autor knjige o Karačiju, koji dodaje:

"Nasilni zločini su samo jedan od izvora nesigurnosti, tu su još i sukobi među bandama, ali i islamski teororizam i vjerski sukobi. Sve ovo doprinosi osjećaju nesigurnosti u cijelom Karačiju", kaže on.

Ipak, čak i u ovakvim uslovima, postoje oni koji žele da razgledaju znamenitosti Karačija. Inače, turisti se prevoze autobusima koji podsjećaju na one iz gradskog prevoza, ali koji su prenaglašeno ukrašeni cvijećem i drugim ukrasima. Za mnoge je ovo prvi put da se voze autobusom, jer je i to izuzetno opasno u Karačiju danas.

Riječ je o obilasku koji traje i nekoliko sati, a gdje se razgleda kulturno nasljeđe grada, a obavezne stanke su kod hindu hramova, katedrale, ali i džamija. Iako turisti imaju osjećaj bezbrižnosti, šest naoružanih čuvara budno prati sve šta se dešava i štiti turiste od eventualnih napada.

Inače, jaz između siromašnih i bogatih dodatno komplikuje cijelu situaciju kada je riječ o bezbjednosti. Naime, bogati žive u luksuznim dijelovima Karačija, koji su u potpunosti odvojeni od ostatka grada i gdje su stanovnici maksimalno zaštićeni. S druge strane, grad je prepun kvartova siromašnih koji se nazivaju "katchi abadis" i gdje je najviše nasilnih zločina.

U bogatim dijelovima grada, koji se nazivaju Klifton i Difens, na svakom koraju se nalaze nadzorne kamere, a stanovnike štite privatne zaštitarske kompanije.

"U ovom gradu je izražena socijalna podijeljenost, pa tako stanovnici u Kliftonu i Difensu žive u jednoj vrsti izolacije, a kada krenu u centar, mnogi od njih su zabrinuti za svoju bezbjednost. Ipak, opasnost od nasilja je stvarna i sveprisutna", kaže Faruk Sumro, bloger koji na svom blogu piše o arhitektonskim dostignućima grada.

Ipak, on smatra da su građevinske ljepote vrijedne viđenja, pa čak vrijedi i rizikovati kako bi se posjetile ove građevine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije