Putovanje

Šator - raj za dušu

Šator - raj za dušu
Šator - raj za dušu

Zapadni dio Bosne i Hercegovine obiluje brojnim prirodnim ljepotama poput planina, brzih i hladnih rijeka, velikih šumskih prostranstava i predjela netaknute prirode, a među njima se izdvaja planina Šator, koja je praktično međa Livanjskog i Glamočkog polja.

Ova planina, koja je ime dobila najvjerovatnije po svom piramidalnom obliku koji se primjećuje iz daljine, pravi je mamac za sve ljubitelje prirode i planinarenja, prije svega zbog njegovog dragulja jezera i predstavlja istinsko "gorsko oko" Šatora, pa zato svake godine put ove planine krene veliki broj ljudi.

Na tako nešto odlučila se i ekipa "Nezavisnih", spremna da savlada sve prepreke i osvoji i ovaj planinski vrh u BiH, a da ujedno i uživa u prirodnim ljepotama ove planine i njenog jezera, do kojeg je moguće doći i automobilom.

BLAGODETI ŠUME: Naime, do jezera, a samim tim i do vrha Šatora, može se doći iz dva pravca: od Livna preko Gornjih Peulja, te od Bosanskog Grahova preko Tičeva. Mi smo se odlučili za ovaj drugi pravac i tako nakon jutarnje kafe u tom mjestu krenuli automobilom put planinskog masiva. Ono što treba reći je da je većina puta do Tičeva, preko sela Obljaj, u dužini od 19 kilometara asfaltirana, što svakako olakšava ovo ugodno putovanje, gdje je moguće vidjeti blagodeti visokih šuma, ali i susresti poneku divlju životinju.

Nakon dolaska u Tičevo i prestanka asfaltnog puta nailazimo na raskrsnicu sa koje cesta ravno vodi za selo Preodac, a desno na obilježenoj tabli stoji da do Šatorskog jezera ima još 17 kilometara.

Iako je makadam, put je dobar i očuvan, tako da smo bez problema prešli desetak kilometara kroz šumu i naišli na novu raskrsnicu. Tu se spaja put od Livna preko Peulja, s ovim iz Bosanskog Grahova i nastavlja se sedam kilometara nešto lošijeg makadama do Šatorskog jezera, gdje usput susrećemo visoke jele, smrče i bukve koje vas drže u debeloj hladovini, ali i prelijepe cvjetne proplanke, uz osjećaj potpunog mira.

KUPANJE U AVGUSTU: A gore božanstvena slika, obronci Šatora sa jedne strane, plavetnilo neba kao najljepši plafon, a na dnu jezero.

Šatorsko jezero nadaleko je poznato planinsko jezero i među najljepšim je na ovim prostorima. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara. Sa dužinom od blizu 300 i širinom od oko 150 metara, predstavlja ogromno ogledalo neba koje je, kako kažu mještani, zimi zaleđeno, dok se u ljetnom periodu u njemu brojni posjetioci kupaju, posebno u avgustu kada veliki broj njih dolazi na kampovanje.

Nakon odmora kod motela smještenog odmah uz ovo impresivno jezero nastavili smo osvajanje Šatora pod punom planinarskom opremom i krenuli ugaženom pješačkom stazom, okruženom klekovinom i kamenjarom.

Nakon nešto više od sat vremena pješačenja od jezera stižemo na vrh Veliki šator, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.872 metra. Sa vrha obilježenog gomilom kamenja proteže se pogled na okolna polja, susjedne planine i mjesta, koji djeluju tako nestvarno.

Pohod na Šator je odlična prilika za ljubitelje netaknute prirode, svježeg vazduha, ali i prelijepog pogleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije