Putovanje

Selo snagatora

Selo snagatora
Selo snagatora

Selo Asola Fatehpur Beri, koje se nalazi u predgrađu Delhija, teško da bi bilo poznato van granica Indije da nije jednog kurioziteta - riječ je o selu snagatora, tj. mladića koji ulažu u svoje tijelo, a kasnije posao pronalaze kao izbacivači u delhijskim klubovima ili tjelohranitelji u zaštitarskim agencijama.

Više od 200 mladića iz ovog sela nalaze posao u Delhiju i to upravo zahvaljujući građi. Najviše je izbacivača, koji ovu profesiju smatraju časnom i poštenom, iako izbacivači i nemaju dobar ugled u Indiji.

"Želim da o našem pozivu razmišljam kao o zaštinicima bez kojih ne možete da vodite i organizujete posao. Ona zaista jeste časna i poštena", kaže Vidžaj Tanvar, koji dodaje da je njihovo selo možda najzdravije selo u Indiji, jer njihovi momci ne puše, ne piju niti se drogiraju.

U ovom selu mišići i poznate "pločice" smatraju se ulaznicom u svijet slavnih i bogatih, a u selu ima čak 100 teretana, koje se uglavnom nalaze po kućama.

OBEZBJEĐENJE: Niko zapravo ne zna kako je ovo selo postalo poznato po snagatorima i izbacivačima. Ipak, mnogi smatraju da je jedan od začetnika upravo Vidžaj, kojeg je prije 15 godina jedan vlasnik restorana angažovao da obezbujeđuje svadbu. Vidžaj je sa sobom poveo još pet mladića, a za taj dan su zaradili nečiju mjesečnu platu. Upravo ovaj novac je postao glavni imperativ za seoski klub rvača da krenu s oblikovanjem tijela i postanu ono što danas jesu.

Kako je Indija krajem devedesetih doživjela ekonomski bum, tako je procvjetao i noćni život u Delhiju, a s tim se javila potreba za sve većim brojem izbacivača. E, tu su momci iz sela snagatora našli svoje "mjesto pod suncem". Vidžaj kaže da je jedini preduslov da se postane izbacivač impresivna fizička snaga i da nije kažnjavan niti krivično gonjen. Mladići iz sela i danas dolaze kod Vidžaja da ga pitaju za savjet, jer ga u selu mnogi smatraju idolom.

NOVAC: "I pored svega, ja ih savjetujem da završe školu, pa tek onda da se posvete radu na svom tijelu", kaže Vidžaj.

Novac koji izbacivači donose u selo dosta znači i seljanima, jer se selo izuzetno izgradilo posljednjih godina.

"To su ljudi koji donose novac i ulažu ga u selo. Nije rijetkost da novac ulažu u privatne poslove, od kojih cijelo selo ima koristi", kaže jedan seljanin.

On dodaje da je najbolja stvar to što omladina, nastavljajući tradiciju snagatorskog sela, živi zdravo, bez ikakvih poroka.

Prosječni izbacivač u najboljim godinama zarađuje i do 600 evra mjesečno, što je izuzetna plata za indijske uslove. Međutim, njihova profesija je ograničena godinama i kada dođu u stariju dob započinju sopstveni biznis. Tako je Vidžaj otvorio agenciju za izbacivače, dok je njegov najbolji prijatelj danas ponosni vlasnik čak       četiri noćna kluba, gdje je uložio svu ušteđevinu.

Inače, oni uče mladiće iz sela da se moraju povinovati tzv. kodeksu izbacivača, a to je "nikada ne započinjite tuču, nikada ne odgovarajte na nasilje i uvijek kontrolišite emocije".

Ipak, ne misle svi seljani da je ovo pozitivna slika njihovog sela. Kuldep Tanvar misli da će mit o selu snagatora jednog dana iščeznuti.

"Nadam se da će neke sljedeće generacije završavati fakultete i biti doktori, advokati... Jer, to bi dokazalo pobjedu mozga nad mišićima", kaže Tanvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije