Putovanje

Solun: Lučki grad prepun znamenitosti

Solun: Lučki grad prepun znamenitosti
Foto: NN | Solun: Lučki grad prepun znamenitosti

Aristotelov trg, crkva svetog Dimitrija, Bijela kula, pijaca začina, Slavoluk, samo su neke od znamenitosti Soluna zbog kojih svi kojima se pruži prilika treba da posjete ovaj grčki grad.

Pored gorenavedenog, on se može pohvaliti i antičkim, rimskim, vizantijskim te osmanlijskim nasljeđem, kako u kulturno-istorijskom i arhitektonskom smislu, tako i u duhovnom. Teška ekonomska situacija u Grčkoj u prvi mah se u Solunu ne može primijetiti, jer su kafići na šetalištu u blizini luke prepuni, pa se svakodnevno traži stolica više kako bi se uživalo u pogledu na more.

"Bez obzira na krizu, Grci imaju tu tradiciju ispijanja kafe u kafićima na samoj obali. Tu su cijene najveće (espreso kafa je najjeftinija i košta dva i po do tri eura), ali oni se ne lišavaju tog zadovoljstva", pojasnila je Jelena, vodič beogradske agencije, grupi turista koji su odlučili da tokom ljetovanja u Olimpskoj regiji posjete Solun.

Ono što je kvarilo utisak i vraćalo u surovu realnost su gomile smeća na ulicama, jer su u vrijeme naše posjete štrajkovali komunalni radnici, zbog čega su stanovnici Soluna kućni otpad odlagali gdje god su našli mjesto.

Posjetili smo i crkvu posvećenu zaštitniku Soluna, svetom Dimitriju, ali nas je iznenadilo to što je posjeta hramu bila individualna, odnosno turisti su morali bez vodiča ući u ovo sakralno zdanje.

"Samo licencirani vodiči iz Grčke mogu da uđu u crkvu s turistima i da im održe kratko predavanje o njenom istorijatu. Vodiči iz Srbije svoje turiste čekaju u obližnjem parku", navela je vodič Jelena.

Većina turista se požalila da je dvadeset minuta nedovoljno da se obiđe crkva, jer su se u njoj već nalazili posjetioci iz Rusije, zbog čega se stvorila gužva, koja je ih je spriječila da obiđu sarkofag u kojem se nalazi tijelo svetitelja kojem je crkva posvećena ili da se spuste u katakombe koje se nalaze ispod hrama.

Na Aristotelovom trgu nije bilo gužve, ali smo upozoreni na "džeparoše", koji ne prezaju ni od čega.

"Recimo, stanovnici afričkog i azijskog porijekla zaustavljaju turiste i nude im nešto na prodaju, a kada turista posegne rukom za tim, oni njegovu ruku vežu za svoju i ne žele da je puste dok ne plati", upozorio je vodič.

Prelijep Aristotelov trg je najpopularniji i jedan od najvećih trgova u Solunu. Trg se nalazi na Nikis aveniji, i izlazi na more. Nalazi se u samom centru grada i glavno je mjesto za okupljanje mlađe populacije. Okružuju ga velike zgrade koje su mahom skupi hoteli i prodavnice. Najpoznatije građevine na trgu su "Electra Palace Hotel" sa pet zvjezdica i pozorište "Olympion Theatre"

Aristotelov trg je konstruisao francuski arhitekta Ernest Hebrard 1918. godine, a konačni izgled dobio 1950. Sa sjeverne strane trga se nalazi gradski park, a u neposrednoj blizini je i stara solunska pijaca, koja je vrlo popularna kod naših turista.

Nakon što smo od Aristotela "pozajmili" malo mudrosti, spustili smo se ka Bijeloj kuli, simbolu Soluna, a potom i do Aleksandrovog trga.

Tu se nalazi grandiozni spomenik Aleksandru Makedonskom, vojskovođi i državniku kojeg podjednako svojataju i Grci i Makedonci, a sa trga se pruža jedinstven pogled na more i pristanište.

Najzanimljiviji dio posjete Solunu ipak je polučasovna vožnja brodom, koja daje sasvim drugu dimenziju na ovaj lučki grad od oko 1,6 miliona stanovnika, čiji je naziv na grčkom jeziku Tesaloniki i simbolizuje pobjedu.

Istorijat:

Solun (grčki: Θεσσαλονίκη) je drugi po veličini grad u Grčkoj. Solun je glavni grad grčke periferije Centralna Makedonija i ima status druge grčke prijestonice zbog svoje velike istorijske i strateške važnosti. Grad se prostire duž Solunskog zaliva na oko 17 km i sastoji se od 13 gradskih opština. Grad je oko 315. p.n.e. osnovao Kasander, kralj Makedonije, na ili blizu mjesta starog grada Terme i na 26 drugih okolnih sela. Nazvao je grad po svojoj ženi Tesaloniki, sestri Aleksandra Velikog, njoj je ime dao njen otac Filip II Makedonski, koji je na dan njenog rođenja ostvario pobjedu protiv Tesalijaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije