Putovanje

Španci kao turističku atrakciju nude ratne fotografije iz BiH i Hrvatske

Španci kao turističku atrakciju nude ratne fotografije iz BiH i Hrvatske
Španci kao turističku atrakciju nude ratne fotografije iz BiH i Hrvatske

Santillana del Mar, malo srednjovjekovno mjesto s 4.200 stanovnika na sjeveru Španije nudi turistima neobičnu atrakciju - razgledavanje ratnih fotografija iz Hrvatske, BiH, Kosova, latinoameričkih, afričkih i azijskih zemalja.

Izložba "Antologija", što je i naziv knjige fotografija, obuhvata mučne trenutke koje je španski fotoreporter Gervasio Sanchez (56) uhvatio tokom 25-godišnje karijere ratnog reportera.

"Svaki mjesec izložbu pogleda oko hiljadu posjetilaca", rekla je zaposlena na ulazu galerije u srcu ruralnog mjesta okruženog brdima. Ulaznica je samo evro, a penzioneri izložbu mogu pogledati besplatno.

Santillana del Mar, udaljena samo nekoliko kilometara od Kantabrijskog mora, tek je stanica na putu "Antologije" po Španiji.

"Izložba nije stalna već se seli po zemlji nakon što smo objavili drugo izdanje knjige", kaže Laura Lanuza Buil, portparol izdavačke kuće Blume sa sjedištem u Barseloni. Knjiga se prodaje u Španiji i svim zemljama Latinske Amerike.

U Santillani del Mar izložba se nalazi već mjesec dana, a emocije će buditi do 15. septembra. Prolaznici, u popodnevnoj šetnji glavnom kamenom ulicom, zastaju ispred ulaza galerije s čijeg plakata ih promatra tegobni pogled nepoznate žene s Kosova.

Ispod žene u izbjegličkoj koloni koja s djetetom na leđima bježi od nasilja, nalazi se fotografija četvero djece u kombiju razbijenih prozora u Sarajevu 1994. godine.

Knjiga s oko 200 fotografija izrađenih od 1984. do 2010., podijeljena je na blokove "Latinska Amerika", "Balkan", "Afrika", "Minirani životi" i "Nestali".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije