Putovanje

Španija treća u svijetu po broju turista

MADRID - Španija se prošle godine vratila na treću poziciju u svjetskom turizmu, prestigavši Kinu uz rekordnih 60,6 miliona inostranih posjetilaca.

Broj dolazaka inostranih turista porastao je 5,6 odsto u 2013, što je dalo značajan podstrek četvrtoj po veličini ekonomiji evrozone nakon dugotrajne, razorne recesije, navodi vlada u Madridu, a prenosi agencija Frans pres.

Ispred Španije su sada samo Francuska sa 83 miliona turista i SAD sa 67 miliona, rekao je španski premijer Marijano Rahoj.

Prihodi od turizma takođe su dostigli rekordan nivo i znatno doprineli španskoj privredi, koja je nedavno izašla iz petogodišnje recesije koja je stopu nezaposlenosti pogurala do nivoa od 26 odsto.

Potrošnja inostranih turista u 11 meseci zaključno sa novembrom skočila je 8,7 odsto u odnosu na isti period 2012. na 55,9 milijardi evra, pokazuju vladini podaci. "I bez zvaničnih podataka za celu godinu, već možemo reći da je 2013. bila rekordna u oblasti turističke potrošnje", rekao je premijer.

Turistička industrija činila je 10,9 odsto ukupne ekonomske aktivnosti Španije u 2012. i zapošljavala je 11,9 odsto svih radnika.

Španiju je prošle godine posjetilo najviše Britanaca (14,3 miliona, 23.6 odsto svih turista), zatim Nemaca (16,2 odsto), Francuza (15,7 odsto) i stanovnika nordijskih zemalja (osam odsto), pokazuje izveštaj španskog Ministarstva industrije, energetike i turizma. Rusi su činili 2,6 odsto svih turista, ali je njihov broj najviše skočio, čak 31,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Najposećenije destinacije bile su Katalonija (15,5 miliona turista, 25,7 odsto svih dolazaka) i Balearska ostrva kao što je Majorka (11,1 milion turista, 18,3 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije