Putovanje

Spremate se na put: Mučnina počinje u glavi

Spremate se na put: Mučnina počinje u glavi
Spremate se na put: Mučnina počinje u glavi

Osobe koje teško podnose putovanja, čak i na kratkim relacijama, već unaprijed strahuju od odlaska na ljetovanje.

Ovaj problem je izraženiji u dječjem uzrastu, a najvažnije šta treba da se spakuje za put su kese, lepeze, flašice vode, tablete protiv mučnine...

Procjenjuje se da bolest putovanja ili kinetozu ima svaka peta osoba, a može da se javi u svim prevoznim sredstvima, najčešće u automobilu i na brodu. Stručnjaci objašnjavaju da nastaje zbog sukoba na relaciji oko i uvo. Naime, unutrašnje uvo registruje da se automobil kreće, ali oči - usmjerene u automobilu - ne. Mozak postaje zbunjen, a kod osoba koje su sklone mučninama pokreće se lanac neprijatnosti koji počinje nelagodom, koja zatim prelazi u mučninu, a završava se povraćanjem.

Srećom, postoje veoma efikasni načini da se ovaj problem izbjegne ili umanji.

"Da bi bile spriječene mučnine tokom vožnje predložite osobi koja ima ovaj problem da gleda u daljinu, ka horizonu", obajšnjava dr Goran Vukomanović, pedijatar Univerzitetske dječje bolnice u Tiršovoj.

"Podstičite je da gleda neku daleku tačku van automobila. Mogu da pomognu igre reči ili zapažanja. Pričajte međusobno ili pustite muziku koja opušta".

Obezbijedite cirkulaciju svježeg vazduha. Svim osobama u kolima će biti bolje ako je prozor otvoren, a po svaku cijenu treba izbeći mirise hrane u kolima. Nikako se ne preporučuje čitanje, igranje video-igrica ili glednja filmova na malom DVD monitoru.

"Vozite što mirnije, izbegavajte kočenje i nagla skretanja tokom vožnje, jer neravnomerna vožnja može da isprovocira mučninu", savjetuje dr Vukomanović.

"Odaberite što 'ravniji' put, bez krivina ili velikih uspona i nizbrdica. Pravite pauze tokom vožnje. Idealno je da to bude na svaka dva do tri sata u trajanju oko barem 15 minuta, i tada bi svi putnici trebalo obavezno da protegnu noge i prošetaju pored kola.

Alternativne metode

Akupunktura i akupresura takođe mogu da smanje tegobe poput mučnine, vrtoglavice ili nagona za povraćanje. Akupresurne narukvice koje se nose oko ručnog zgloba, konstantno pritiskuju akupresurne tačke između dvije centralne tetive na unutrašnjem dijelu zgloba. Mogu da se nose i kod mučnine od anestezije poslije operacije, tokom trudnoće ili za vrijeme hemoterapije.

Čim primijetite prve znake mučnine, bljedilo ili pojačano znojenje, zaustavite vozilo na prvom prikladnom mjestu. Najbolje gdje ima hladovine, izađite, odmorite se, pa polako nastavite. Može da pomogne i lagano umivanje vodom.

"U apotekama mogu da se kupe i lekovi protiv mučnine", kaže sagovornik "Novosti".

"Pre nego što se odlučite za ovu varijantu, najbolje je da se prvo konsultujete sa lekarom. Jako je važno da se dobro isplanira vreme uzimanja, barem 30-45 minuta pred put, i da doza bude adekvatna, jer samo u tom slučaju ovi preparati mogu da pomognu. Generalno, ovi lekovi nisu za bebe i malu decu".

Izbjegavajte tešku hranu

Prije putovanja treba izbeći jaku i tešku hranu. Nije dobro ni uzimati previše tečnosti, kako prije tako ni tokom putovanja.

"Ni prazan stomak nije dobro rešenje za putovanje, malo suvog keksa ili pola banane su dobar izbor", kaže dr Goran Vukomanović.

"Ukoliko nekome izrazito ne prija da jede pre puta, ne treba ga forsirati, čak ne mora ni vodu da pije. Tokom putovanja treba unositi tečnost po principu 'često, ali malo'".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije