Putovanje

Srce kulturnog života Jordana: Amanska Ulica duge

Srce kulturnog života Jordana: Amanska Ulica duge
Srce kulturnog života Jordana: Amanska Ulica duge

AMAN - Pariz ima Jelisejska polja, London Ulicu Oksford, a Njujork Petu aveniju. Iako Aman, glavni grad Jordana, možda ne može da se mjeri s ovakvim svjetskim metropolama, on ima Ulicu duge, jednu od najljepših ulica na Bliskom istoku.

Mada bliskoistočni gradovi često kopiraju evropske i američke trendove, Ulica duge daleko je od glamuroznih bulevara Bejruta ili Dubaija. Ona je postala mjesto na kojem se lansiraju najkontroverzniji trendovi i kulturne inicijative u čitavom regionu. Smještena ispod brda Jabal Aman, predstavlja kilometar i po dugačak niz najinteresantnijih kafića, knjižara, butika i klubova.

Takođe, petkom se nedaleko od nje otvara pijaca Souk Jara, koja podsjeća na pravi mali karneval. Popularno je mjesto sastajanja za lokalne umjetnike i zanatlije, pa svaki od njih donosi svoja djela i trguje. Od Ulice duge možete uzeti taksi do istorijskog Rimskog foruma. Znaćete da ste na pravom mjestu kada vidite svjetleći znak "Buffalo Wings and Rings" restorana.

Dakle, Aman je prikupio prilično mnogo uticaja američke kulture, pa se restorani lanaca brze hrane sa sjedištem u SAD nalaze u jednakom broju kao i restorani palestinske, libanske i jordanske kuhinje.

Jordan poštuje i italijansku kuhinju, pa ako vam se bude pio espreso, obavezno posjetite "Cafe Strada" u jednoj od ulica koja vodi iz Ulice duge. Naime, mnogi stanovnici Jordana nekada su živjeli u Italiji, gdje su naučili da prave kafu možda i bolje od samih Italijana. Sada se veliki broj njih vratio i nabavlja zrna ove biljke iz oblasti Bolonje.

Ako više volite čaj, najbolji izbor je "Turtle Green Tea Cafe", koji se nalazi preko puta istorijskog bioskopa "Rainbow". Njihovi čajevi od jasmina su prvoklasni, ali je odlična i lokalna mješavina crnog čaja s limunom i domaćom nanom.

Kada se zasitite ukusa stranih kuhinja, vrijeme je da probate jordansku, a za to nema boljeg mjesta od "Sufre", restorana koji je omiljeno mjesto kralja Jordana Abdulaha i njegove kraljice Ranije. Njegovi vješti kuvari spremaju jela po ugledu na tradicionalna jordanska, ali sa raznim varijacijama. Da biste ih probali, morate rezervisati mjesto nekoliko dana unaprijed i platiti kaparu.

Prije nego što krenete u noćni život, navratite u umjetničku galeriju "Jacaranda Images" u kojoj izlažu neki od najboljih domaćih umjetnika poput Tarika Dajanija i Majka Derderijana. Odmah pored nalazi se "Books@Cafe", dvospratna kuća koja je knjižara i noćni klub u jednom. Uživajte na njenoj terasi i probajte lokalno pivo uz nargilu s ukusima voća. Ovo je samo mali popis top mjesta, koja se preporučuju svakom turisti u obilasku Amana. Dobar turistički vodič ili neko od dobrih poznavalaca ovog grada, priuštiće vam sigurno jedan nezaboravan obilazak i provod.

Inače, Aman ima nešto preko 1,2 miliona stanovnika, a nalazi se u centralnom Jordanu na rijeci Jabok.

Ovo je najveći grad u Jordanu i predstavlja njegovo industrijsko i komercijalno srce, a takođe i transportni centar, posebno za islamske hodočasnike koji putuju u Meku. Sagrađen je na terenu prepunom brda i dolina i veoma je poznat po lokalnom mermeru u boji koji se vadi u samom gradu i oko njega. Industrija obuhvata proizvodnju tekstila, kože, mermera, cementa, brašna i duvanskih proizvoda. Skoro polovina jordanske industrije je smještena u Amanu.

Rast i razvoj Amana je bio prilično ubrzan poslije Drugog svjetskog rata, kada je primio arapske izbjeglice iz Palestine. Rast grada je naročito pojačan dolaskom libijskih izbjeglica i kapitala tokom sedamdesetih, a takođe i primanjem novčanih pošiljki jordanskih i palestinskih radnika, koji su radili u Persijskom zalivu, tokom sedamdesetih i osamdesetih.

Treba naglasati da je Aman mjesto u kojem se nalaze mnoge značajne ustanove i institucije, a neke od važnijih su: Jordanski univerzitet (osnovan 1962), Muslimanski fakultet, mnoštvo muzeja... Poznatiji istorijski spomenici koje bi trebalo da obiđete su Rimski amfiteatar sagrađen u 1. vijeku prije nove ere, ostaci hrama za koji se pretpostavlja da ga je sagradio Herkules i neke od grobnica i odjeljaka zida koji datiraju iz 9. ili 8. vijeka prije nove ere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije