Putovanje

Srce užitka kuca u Antaliji

Srce užitka kuca u Antaliji
Srce užitka kuca u Antaliji

Kad na samom početku putovanja kroz Tursku od veselih i nadasve srdačnih domaćina čujete hvalisavu konstataciju kako im je drago što vam mogu reći da su prošle godine postali treća svjetska turistička sila, vjerovatno ćete po starom dobrom balkanskom automatizmu pomisliti da se hvale bez pokrića.

Tako je bilo i sa mnom. Čim nam je naš nasmijani vodič na proputovanju kroz antalijsku oblast rekao da su treći na svijetu, u sebi sam smrsila: "Brate, i ti ga sad pretjera, gledam i ja Travel kanal, a tamo se samo priča o SAD, Italiji, Francuskoj, Španiji, Velikoj Britaniji, Kubi, Jamajki..., ali OK. Ipak, moram da priznam da sam se ovaj put na moju veliku sreću prevarila, jer Turska je zaista od zemlje koja je istorijski bila mnogima poznata kao nekadašnja otomanska imperija stvorila imperiju turističkog hedonizma. Nakon nekoliko dana provedenih u Turskoj sigurno ćete raditi sve da se u ovu zemlju vratite opet.

BOGATA PONUDA: Pa krenimo redom, koliko puta vam se na ljetovanjima, neću imenovati države i destinacije, desilo da se nakon što platite smještaj vaši domaćini smrknu tako da vas sve dane odmora ne napušta osjećaj da jedva čekaju kad ćete otići. Zatim se desi da se vaše dugo očekivano ljetovanje, mic po mic, pretvori u jedan nesnosan red za čekanje. Čekate u redovima za tuš, zatim u redovima za suncobran, zatim u pošti (ako ste tip osobe koji još šalje razglednice), ili za pecivo i, naravno, na kraju, na šampionskoj listi svih čekanja je iščekivanje konobara. "Je li, mala, mogla si sjesti i u Italiju", bila mi je jednom srdačno upućena konobarska dobrodošlica nakon što sam sjela na ivicu poluprazne ljetne bašte na jednom ljetovanju. Ma, naprosto me prođe milina od sjećanja na taj događaj.

A, kako je to u Turskoj? Ako ćemo pravo, veliki broj konobara, sobarica, recepcionera i menadžera hotela u Turskoj koje sam srela na ovom putovanju su bili toliko ljubazni i srdačni da mi je znalo biti neprijatno. Sigurna sam da su srdačnost i ljubaznost onaj X faktor koji je zajedno sa svim prirodnim bogatstvima ugurao turski turizam u sam svjetski vrh.

SJAJNA ZVIJEZDA MEDITERANA: Međutim, da se priča o utisku koji je Turska ostavila na mene ne bi svela na to kako sam bila željna osmijeha ugostiteljskih radnika, pokušaću ukratko objasniti kakav vid odmora nude hoteli antalijske rivijere.

Antalija je glavni grad istoimene turske pokrajine, ujedno najpoznatije rivijere ove zemlje. Njeno ime znači sjajna zvijezda Mediterana i postala je glavni grad turskog turizma. Ona je godinama jedan od najposjećenijih turskih gradova, mimo sezone broji oko 600.000 stanovnika, a u njenom jeku se broj ljudi u ovom gradu popne na dva miliona. To je mjesto gdje i Turci dolaze na ljetovanje. Antalija danas ponovo doživljava zlatno doba jer se transformisala u kulturno i istorijsko središte sa tematskim hotelima koji "predstavljaju" Veneciju ili katedrale u Moskvi.

Cijela antalijska oblast, pored veličanstvenog grada, je savršena kompilacija uživanja i samo uživanja.

Ovdje ima 300 sunčanih dana godišnje, rizik od toga da vam ljetovanje propadne zbog lošeg vremena gotovo da i ne postoji, a ukoliko se takvo čudo i desi - nećete znati koju aktivnost u hotelu prije da odaberete te tako kvalitetno ispunite svoj dan.

Gotovo svi hoteli ove oblasti rade na all-inclusive principu i to takvom da on bukvalno podrazumijeva da za vrijeme ljetovanja zaboravite gdje vam je novčanik. Sve što želite i što vam treba u hotelima antalijske rivijere vam se nudi tu, nadohvat ruke. Od vaše kafe i sladoleda na plaži, suncobrana, ležaljke, ručka i kluba u kojem se nalazite naveče u krugu hotela, sve je uključeno u ono što ste platili u okviru aranžmana. Jer vi ste na odmoru i više ne treba da razmišljate...

Turski turizam se popeo na toliko ozbiljne grane da su se njihovi hoteli, vile, kompleksi prilagodili najširoj lepezi ukusa. Svi hoteli imaju bazen: zatvoreni, otvoreni i akva park za njih predstavljaju standard. Oni danas stvaranje razlika između ponuda baziraju na tome koji hotel ima, a koji nema fudbalski, teniski ili golf teren... ili, pak, sve troje.

Antalijski luksuz za naše ljude postaje pristupačan jer i zvanični pokazatelji govore da veliki broj građana BiH odlučuje da svoje ljetovanje "preseli" u Tursku.

Imala sam priliku da vidim veliki broj hotela u gradovima Side, Belek, Kemer i Antalija i uvjerila se da među njima postoji ono što bi moglo pogoditi mjeru dobrih stvari i za one najprobirljivije. Ipak, po njihovoj ekstravaganciji bih izdvojila neke.

HOTEL OD 1,4 MILIJARDE DOLARA: "Mardan palace" je i zvanično najluksuzniji i najskuplji hotel Mediterana. Vlasništvo je kontroverznog azerbejdžanskog magnata Telmana Ismailova, koji je ovoj palati dao ima Mardan po svom ocu čije je on deseto dijete. Magnat je bio toliko odlučan u tome da hotel postane najblistaviji na svijetu da je naredio da se istopi 180 kilograma zlata i njime ukrase mnogobrojni detalji i predmeti u hotelu. Izgradnja hotela koštala je 1,4 milijarde dolara, a za formiranje njegove plaže utrošeno je 9.000 tona egipatskog pijeska.

MODERNA PRIČA O ADAMU I EVI: Još jedan hotel koji se nameće svojom posebnošću je "Adam and Eve". Prema onome što se da čuti od domaćina, ovaj hotel nije napravljen da bi bio ocijenjen zvjezdicama, već da bi bio raj na zemlji. Nalazi se 35 kilometara od centra Antalije u mjestu Belek. Hotel ima 90 metara dugi šank, za koji kažu da je najduži na svijetu. Svi hodnici su obloženi ogledalima, tako da ako popijete malo više lako se može desiti da bukvalno ne znate ko ste, a ni gdje ste. Hotel nudi jako bogate i raznovrsne sadržaje, uz poznate turske i svjetske DJ muzičare, te specijalni i raznovrsni program tokom cijele sedmice. Za vrijeme moje posjete hotelu "Adam and Eve" u njemu su boravila dva para iz BiH.

Antalijska regija posjeduje lance hotele "Gural", "Amara World hotels", "Crystal Pallazio", "Marti hotels" i "Nirvana hotels" i "Kaya Palazzo", koji nude sve, i više od onoga što vam padne na um. Posjetite Tursku, razvedite svoj um.

Sa "Cetrotoursom" luksuz nadohvat ruke

Turistička agencija "Centrotours", u namjeri da ove ljetne sezone vrhunski užitak u ljepotama Turske učini dostupnim svima, nudi posebnu luksuznu ponudu ljetovanja.

Muamer Lutvić, direktor "Centrotoursa", kaže da ove godine u saradnji sa svojim turskim lokalnim partnerom, agencijom "Tez tur", nude aranžmane kojima će malo ko moći da odoli.

"Oko 95 odsto hotela koje nudimo su bazirani na all-inclusive. Radi se o hotelima koji su kao takvi sam vrh turske ponude, među kojima kao ekskluzivu izdvajamo 'Amara World hotels', 'Crystal Pallazio', 'Marti hotels', 'Nirvana hotels', 'Kaya Palazzo' i 'Mardan Palace'", kaže Lutvić.

On je istakao da su zahvaljujuću saradnji sa "Tez turom", koji u ovoj zemlji radi sa 3.000 hotela, uspjeli formirati ponudu koja se može kupiti samo posredstvom "Centrotoursa".

Lutvić naglašava da će ove godine u ponudi imati sve vrste hotela, od luksuznih pet zvjezdica, zatim ekonomi pet zvjezdica, a samo nekoliko njih iz manjih kategorija.

"Ove sezone ćemo našim ljudima ponuditi što više po što je moguće povoljnijoj cijeni", naglašava Lutvić.

Iz "Centrotoursa" su istakli da njihove goste u Turskoj čekaju domaći vodiči, a da prevoz organizuju sa novim avionima "Borajet" kompanije. Kao posebnu povoljnost za one koji su roditelji iz "Centrotoursa" najavljuju aranžmane koji će uključivati boravak dvoje djece, starosti do 15 godina, gratis u pojedinim hotelima, što suštinski znači da će za njih biti potrebno platiti samo avio-prevoz.

"Tokom ove sezone organizujemo po dva leta sedmično, tako da ćemo moći ostvariti kombinacije aranžmana od osam, devet i 14 dana. Tokom juna ćemo takođe imati akcijsku ponudu cijena letova koja će biti posebno povoljna", rekao je on.

Iz "Centrotoursa" su naglasili i to da nude značajne povoljnosti kod plaćanja, tako da realizujemo nekoliko vidova plaćanja aranžmana na rate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije