Putovanje

Stvari koje su kod nas normalne, a mogu biti uvredljive u stranim zemljama

Stvari koje su kod nas normalne, a mogu biti uvredljive u stranim zemljama
Foto: N.N. | Stvari koje su kod nas normalne, a mogu biti uvredljive u stranim zemljama

Znate onu – sto ljudi, sto ćudi. Svaka zemlja ima neke svoje običaje, možete uvrijediti domaćine iz čistog neznanja, pa smo odlučili izvući neke od stvari koje ne biste trebali raditi u sljedećim državama...

UAE (i ostale zemlje Bliskog istoka) – jedenje lijevom rukom

S obzirom na to da se lijeva ruka koristi za osobnu higijenu, smatra se nečistim koristiti tu ruku za jedenje. Tako da, kad se zateknete u bogatim Emiratima, za jelo koristite desnu ruku.

Japan – duvanje nosa u javnosti

Nama je čudno jer kad nam se duva nos – pušemo ga, bili kući, na poslu, u kafiću ili na ulici. No prema riječima Tomoya Kamimure iz japanskog turističkog ureda, ovo se u Zemlji Izlazećeg Sunca smatra vrlo nepristojnim.

Tajland – ostavljanje hrane na tanjuru

Prema tajlandskim običajima, nikako nije u redu ostavljati išta na tanjuru. Od vas se očekuje da pojedete sve, a ako to ne učinite, spremite se na suočavanje s uvređenim domaćinima.

Kolumbija – plaćanje večere po pola

Iako ovo nije „smrtna“ uvreda, kolumbijski običaji nalažu da onaj ko poziva na večeru nju i plaća. Tako da, ako se zateknete u Bogoti i pozovete prijatelja van, budite spremni i odriješiti kesu.

SAD – neostavljanje ili ostavljanje malog bakšiša

I dok u nekim zemljama ostavljate bakšiša kad su jelo i usluga dobri, što se radi i u BiH, ona je rijetko veća od 10 odsto. U Americi su konobari jako slabo plaćeni, a osnovica im može biti i 2 dolara na sat, tako da, dodajte barem 15 – 20 odsto na cjelokupni iznos...

Italija – traženje ribanog sira na morsku hranu

Italijani, kao veliki gurmani, smatraju izrazito neukusnim ribanje sira na hranu koja ima veze s morem. Stoga, ako zatražite da vam pospu parmezan po crnom rižotu, budite spremni na začuđeni pogled konobara, koji će vam vjerojatno i objasniti kako je to grehota uopće i pitati.

Holandija – nepredstavljanje prilikom telefonskog poziva

Da, i pritom ne mislimo na uobičajena zvanja, već na ona nesvakodnevna. Naime, kad u zemlji tulipana zovete taksi ili naručujete pizzu, od vas se također očekuje da se predstavite.

Kina – otvaranje poklona odmah

Kad dobijete poklon – nipošto ga ne otvarajte odmah. Štoviše, u Kini je pristojno otvoriti poklon tek kad osoba koja vam ga je poklonila ode kući, piše dnevnik.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije