Putovanje

Stvari koje su kod nas normalne, a mogu biti uvredljive u stranim zemljama

Stvari koje su kod nas normalne, a mogu biti uvredljive u stranim zemljama
Foto: N.N. | Stvari koje su kod nas normalne, a mogu biti uvredljive u stranim zemljama
N.N.

Znate onu – sto ljudi, sto ćudi. Svaka zemlja ima neke svoje običaje, možete uvrijediti domaćine iz čistog neznanja, pa smo odlučili izvući neke od stvari koje ne biste trebali raditi u sljedećim državama...

UAE (i ostale zemlje Bliskog istoka) – jedenje lijevom rukom

S obzirom na to da se lijeva ruka koristi za osobnu higijenu, smatra se nečistim koristiti tu ruku za jedenje. Tako da, kad se zateknete u bogatim Emiratima, za jelo koristite desnu ruku.

Japan – duvanje nosa u javnosti

Nama je čudno jer kad nam se duva nos – pušemo ga, bili kući, na poslu, u kafiću ili na ulici. No prema riječima Tomoya Kamimure iz japanskog turističkog ureda, ovo se u Zemlji Izlazećeg Sunca smatra vrlo nepristojnim.

Tajland – ostavljanje hrane na tanjuru

Prema tajlandskim običajima, nikako nije u redu ostavljati išta na tanjuru. Od vas se očekuje da pojedete sve, a ako to ne učinite, spremite se na suočavanje s uvređenim domaćinima.

Kolumbija – plaćanje večere po pola

Iako ovo nije „smrtna“ uvreda, kolumbijski običaji nalažu da onaj ko poziva na večeru nju i plaća. Tako da, ako se zateknete u Bogoti i pozovete prijatelja van, budite spremni i odriješiti kesu.

SAD – neostavljanje ili ostavljanje malog bakšiša

I dok u nekim zemljama ostavljate bakšiša kad su jelo i usluga dobri, što se radi i u BiH, ona je rijetko veća od 10 odsto. U Americi su konobari jako slabo plaćeni, a osnovica im može biti i 2 dolara na sat, tako da, dodajte barem 15 – 20 odsto na cjelokupni iznos...

Italija – traženje ribanog sira na morsku hranu

Italijani, kao veliki gurmani, smatraju izrazito neukusnim ribanje sira na hranu koja ima veze s morem. Stoga, ako zatražite da vam pospu parmezan po crnom rižotu, budite spremni na začuđeni pogled konobara, koji će vam vjerojatno i objasniti kako je to grehota uopće i pitati.

Holandija – nepredstavljanje prilikom telefonskog poziva

Da, i pritom ne mislimo na uobičajena zvanja, već na ona nesvakodnevna. Naime, kad u zemlji tulipana zovete taksi ili naručujete pizzu, od vas se također očekuje da se predstavite.

Kina – otvaranje poklona odmah

Kad dobijete poklon – nipošto ga ne otvarajte odmah. Štoviše, u Kini je pristojno otvoriti poklon tek kad osoba koja vam ga je poklonila ode kući, piše dnevnik.hr

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije