Putovanje

Sudanske piramide nevjerovatnije od onih u Egiptu

Sudanske piramide nevjerovatnije od onih u Egiptu
Sudanske piramide nevjerovatnije od onih u Egiptu

I dok su Egipatske piramide najslavnije na svijetu, daleko od toga da su i jedine tako impresivne građevine na planetu.

No, dok ste sigurno čuli za američke i bosanske piramide - za ove niste! Sudanske piramide u Merou podjednako zadivljuju svojom istorijom, strukturom i ljepotom.

Meroe je bio glavni grad kraljevstva Kuš kojim su vladali Nubijski kraljevi. Stare 4600 godina, Merojske piramide građene su u takozvanom nubijskom stilu koji karakterišu strmine i male baze.

Ove piramide ne samo da su samo impresivne nego ih ima dovoljno sa naslikavanje! Prema nekim arheolozima u jednome malom dijelu Sudanske pustinje - ima više piramida nego u cijelom Egiptu zajedno, prenosi Punkufer.hr.

Kao i egipatske tako su i sudanske piramide građene kao grobnice. Piramide su ponosno stajale sve do 1880. godine kada ih je poprilično oštetio talijanski istraživač Gusepe Ferilini u potrazi za skrivenim blagom. I dok je većina piramida obnovljena, neke su ipak ostavljene oštećene, ali svejedno zadivljuju svojom ljepotom.

Zbog ratnih sukoba preporuka je da se ne putuje u ovaj dio svijeta, ali ako se već nađete na putu - svakako razmislite o tome da platite vojnicima da vas čuvaju dok vi razgledavate možda najljepše svjetske piramide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije