Putovanje

Surfanje na ledu Kamčatke (FOTO)

Surfanje na ledu Kamčatke (FOTO)
Surfanje na ledu Kamčatke (FOTO)

Plaža Halaktirskij, koja se nalazi u sibirskom regionu Kamčatka, mjesto je neprocjenjive ljepote, sa kristalno čistim okeanom i snježnim vulkanima, koji je okružuju.

Ovo je ujedno i mjesto koje je posljednjih godina postalo izuzetno popularna surferska destinacija, gdje surferi dolaze ne samo ljeti, već i zimi, kada je voda skoro zaleđena.

 "Do prije nekoliko godina niko nije ni znao za ovu ljepotu. Plaža je bila potpuno prazna, niko nije dolazio na nju", kaže Anton Morozov, surfer i vlasnik lokalne škole za surfanje i bordanje koju je nazvao "Snowave" (Snježni talas).

On dodaje:

"Zanimljivo, imate ljude koji žive u obližnjem Petropavlovskom, ali nikada nisu ni vidjeli okean."

Uprkos udaljenosti, Kamčatka posljednjih godina bilježi porast broja turista, koji pored prirodnih ljepota dolaze i na surfanje po ledu. To je postalo zapravo i atrakcija ovog regiona.

O ovoj plaži se prvi put pročulo prije dvije godine kada je snimljen film u želji da se cijelom svijetu pokažu sve ljepote ovog kraja.

"Kamčatka je nevjerovatno mjesto", kaže Konstantin Kokorev, jedan od onih koji su učestvovali u snimanju filma, te ističe:

"Ovdje sam bio nekoliko puta, međutim, kada sam prvi put vidio okean, zaliv i talase, nisam vjerovao da ovdje niko ne dolazi na surfanje. Štaviše, čak i ljudi koji žive u blizini nisu uvidjeli kakav potencijal ima ovo mjesto."

Film je bio prilično zapažen i u roku od dvije godine na Kamčatku su počeli da dolaze surferi, ali i turisti željni uživanja u prirodnom okruženju;

Morozov kaže da on surfa već deset godina, ali da to i nije tako popularna rekreativna aktivnost u Rusiji.

"Oduvijek sam želio da probam surfanje, ali u Rusiji niste imali surfere koji bi vas naučili osnovama. Jedino što sam mogao jeste da gledam filmove i 'skidam' tehniku i onda je sve krenulo", kaže Morozov.

Kada je prvi put stao na dasku, imao je posuđeno odijelo i dasku za surfanje.

"Naravno, odijelo nije bilo odgovarajuće, i jednostavno nam nije uspijevalo da se održimo na talasima. Nismo znali šta su to dobri talasi, tako da nam je trebalo nekoliko mjeseci da shvatimo sve", kaže Morozov.

Morozov je zajedno sa grupom entuzijasta prikupljao informacije i savjete, da bi onda odlučili da pokušaju da surfaju i zimi.

 "To sam prvi put vidio na jednom video-klipu iz Kanade, gdje je momak bez problema surfao dok su oko njega bili led i snijeg. To mi je bilo toliko fascinantno da sam morao probati", prisjeća se Morozov.

On kaže da su prvo pokušali bez zaštitnog odijela, što nije bila dobra ideja.

"U momentu smo se zaledili, ništa nisam osjećao. Sjećam se da sam iz okeana izletio u bolovima i bio sam siguran da se više nikada neću uspjeti ugrijati", kaže on.

Ipak, bio je uporan i ovo je njegova peta zima zaredom na Kamčatki.

"Sam taj osjećaj dok se borite u prehladnoj vodi i kada odjednom savladate talase i počnete da surfate, to je osjećaj čiste sreće i zadovoljstva. U tom momentu ništa drugo ne postoji oko vas", kaže Morozov.

Ljudmila Tanačjova kaže da obožava surf, ali da joj je surfanje u hladnoj vodi još veći izazov.

"Ovdje na Kamčatki imamo samo tri mjeseca lijepog vremena. Ostalih devet mjeseci je snijeg i led. Ako želite da vježbate u kontinuitetu, onda svakako morate vježbati i po minusu", kaže ona.

Tokom zime prosječna temperatura vode je 2 stepena Celzijusa, dok je prosječna temperatura vazduha obično -15C.

Međutim, i Morozov i Tanačjova priznaju da je najveći nedostatak zapravo činjenica da nema nikakvih popratnih objekata na plaži, osim jednog improvizovanog.

"Naravno, najgori momenat je onaj kada trebate obući odijelo na -15C, a pritom nemate gdje se sklonite, osim jedne improizovane kolibe koju smo podigli", kaže ova surferka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije