Putovanje

Švajcarska najskuplja država u Evropi

Švajcarska najskuplja država u Evropi
Švajcarska najskuplja država u Evropi

BERN - Cijene dobara i usluga na švajcarskom tržištu više su 56 odsto u odnosu na prosječne cijene u Evropskoj uniji, pokazuju rezultati studije koju je vodila evropska agencija za statistku Evrostat.

Kako prenosi švajcarski list "24 sata", Švajcarska po skupoći vodi u Evropi, dok drugo mjesto zauzima Norveška, u kojoj su cijene 55 odsto veće od prosjeka za EU.

U okviru EU, najviše cijene na tržištu ima Danska (40 odsto iznad EU prosjeka), slijedi Švedska (+30 odsto), pa Luksemburg i Finska (obje +23 odsto).

Švajcarski susjedi imaju nešto malo veće cijene od prosjeka EU - Francuska 9,0 odsto, Italija 2,0 odsto, Njemačka 2,0 odsto, Austrija 7,0 odsto.

S druge strane, najniže cijene su na tržištu zemalja Istočne Evrope - u Bugarskoj, Rumuniji, Poljskoj i Mađarskoj, gdje su cijene do 50 odsto manje od prosjeka EU.

Jaz između cijena od zemlje do zemlje niži je kada je riječ o odjeći i elektronskim proizvodima široke potrošnje, a veći kada je u pitanju hrana, naročito alkohol i duvan, zbog različitih akciza. Tako Irska ima najskuplja alkoholna pića i duvan, sa cijenama većim 78 odsto od prosjeka za EU.

Velike razlike od zemlje do zemlje postoje i u cijenama hotelskih i restoranskih usluga, ističu u Evrostatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije