Putovanje

Sveti Stefan među 13 "skrivenih dragulja" Evrope

Sveti Stefan među 13 "skrivenih dragulja" Evrope
Sveti Stefan među 13 "skrivenih dragulja" Evrope

PODGORICA - Evropska neprofitna organizacija European Best Destinations (EBD) uvrstila je crnogorsko poluostrvo Sveti Stefan među 13 manje poznatih turističkih mjesta u Evropi koja predstavljaju "skrivene dragulje" Starog kontinenta i koje treba posjetiti ove godine.

U uvodnom tekstu, uz popis "dragulja", koji je objavljen na portalu EBD-a, navodi se da Evropa ima izuzetne i dobro poznate destinacije, poput Pariza, Londona ili Amsterdama, ali i hiljade manje poznatih ili nepoznatih odredišta koja predstavljaju evropsko skriveno blago.

Uz Sveti Stefan, na popisu EBD-ovih evropskih 13 "skrivenih dragulja" za ovu godinu su hrvatsko ostrvo Hvar, Piran u Sloveniji (za koji kažu da je šarmatno i jedno od najfotogeničnijih mjesta na Mediteranu), zatim Portofino, italijansko primorsko selo, a tu je i mistični gradić Koimbra u Portugalu.

Na listi se nalaze i živopisni Burano u Italiji, ali i brdovito mjesto Melieha na Malti, poznato i kao rajsko selo Popaja, jer je tamo 1980. snimljen film o Popaju, s Robinom Vilijemsom u glavnoj ulozi. Tu je i Tenbi u Velsu (poznat po uličnim barovima i dobrim hotelima) i Dinant u Belgiji (mjesto rođenja izumitelja saksofona, Adolfa Saksa).

Među "skrivenim draguljima" su i četiri mjesta u različitim dijelovima Francuske, od kojih su dva u pokrajini Alzas - Kolmar (koji slovi za jedan od najljepših gradova na svijetu) i selo Egišeim, bogato vinogradima i cvijećem, te Plumanak (Bretanja), s ružičastom kamenom obalom, i rt Kap Fere (Akvitanija), poznat po predstavnicima visokog francuskog društva koji se tu odmaraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije