Putovanje

Talin - divan grad s prihvatljivim cijenama

Talin - divan grad s prihvatljivim cijenama
Talin - divan grad s prihvatljivim cijenama

Talin, prijestonica Estonije, je grad za koji kažu da je idealna turistička destinacija, posebno ako želite da doživite kombinaciju savremenog, modernog svijeta, živopisnog noćnog života, luksuznih avantura, bogate kulturne scene, ali i istorijskih spomenika, od ogromne važnosti za estonsku kulturu i tradiciju.

Zapravo, najveći broj turista i dolazi u Estoniju upravo preko Talina, bilo da dolaze avionom, vozom, autobusom. Talin važi za najposjećeniji grad u Estoniji, a multikulturalnost se primjećuje i osjeti na svakom koraku.

Sa svojih pola miliona stanovnika, teško da se može reći da je Talin svjetska metropola. Međutim, ovaj grad ima svoju prepoznatljivu draž, koja i privlači turiste - u ovom gradu sve vam je blizu, a nema saobraćajnih gužvi, tako da ga možete bez problema obići "uzduž i poprijeko".

Ulice od kaldrme

Bilo da imate nekoliko dana ili nekoliko sati na raspolaganju, Talin je svakako grad u kojem imate šta da vidite. Stari dio Talina je možda jedan od najočuvanijih starih gradova u svijetu, a nalazi se svega nekoliko minuta šetnje od centra Talina, kojeg krase poslovne zgrade, moderni hoteli, luksuzni restorani i šoping molovi.

Srednjovjekovni grad u Talinu je izuzetno očuvan i predstavlja primjer autentične arhitekture tog doba. Ovdje možete vidjeti ulice od kaldrme i kuće koje datiraju čak iz 11. vijeka. Možete posjetiti i galerije i muzeje, ali i popiti kafu u prijatnim kafeima. Ovdje je najprometnije u vrijeme božićnih praznika, kada su svugdje postavljene tezge gdje možete kupiti prigodne poklone, ali i suvenire koje će vas uvijek podsjetiti na posjetu ovom gradu.

Svega pet minuta hoda od starog dijela grada nalazi se savremeni, poslovni centar, preplavljen modernim zgradama od stakla i željeza. Ovdje ćete naći vrhunske hotele, konferencijske centre, banke, ali i stotine restorana i kafea, zapravo sve ono što očekujete da ćete naći u jednom savremenom, evropskom gradu. Ipak, ono što Talin razlikuje od ostalih evropskih prijestonica svakako su cijene koje su prihvatljive za svačiji džep.

I dok prema zvaničnim statističkim podacima u Talinu živi 500.000 ljudi, mnogi tvrde da ih ima i više. Najveći dio čine Estonci, ali ima dosta i ostalih nacija poput Bjelorusa, Ukrajinaca te dosta Finaca.

Iako ima pola miliona stanovnika, naseljenost nije tako gusta, zapravo 2.551 stanovnik živi na kilometru kvadratnom, što je recimo čak pet puta manje nego gustina naseljenosti u Londonu, ili čak duplo manje od gustine naseljenosti u Moskvi.

Stanovnici poliglote

 Na ulicama grada možete uglavnom čuti estonski i ruski jezik, ali svakako nećete imati problema ako govorite engleski, jer dosta stanovnika Talina govori ovaj jezik. Takođe, priličan broj stanovnika koristi se i njemačkim i finskim jezikom, tako da možemo reći da su stanovnici Talina poliglote.

Geografski gledano, Talin se nalazi na sjevernoj obali Estonije, na obali Finskog zaliva. Najbliže druge prijestonice su mu Helsinki (80 km), Riga (315) i Stokholm (380).

Inače, obala u Talinu je prilično dugačka, a kako je blizu centra grada, tako predstavlja omiljeno mjesto za šetače, ali i bicikliste i rekreativce, koje možete vidjeti svako jutro kako džogiraju pored Pirita zaliva.

Najveće naselje u Talinu je Lasnamagi, gdje živi gotovo 100.000 stanovnika. Veliki broj je i onih koji žive u centru grada, mada se stambene zgrade i kuće nalaze uglavnom na periferiji.

Ukoliko poželite da istražite Talin gradskim prevozom, onda trebata da znate da je gradski prevoz izuzetno dobro uređen i usklađen. Radi od ranih jutarnjih sati pa sve do ponoći. Kako cijene u gradu nisu visoke za evropske uslove, tako ni taksi nije skup pa možete koristiti i njihove usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije