Putovanje

The Independent: Posjetite spomenike na Kosovu u Srbiji

The Independent: Posjetite spomenike na Kosovu u Srbiji
Foto: Ilustracija | The Independent: Posjetite spomenike na Kosovu u Srbiji

LONDON - Srednjovjekovni spomenici na Kosovu i Metohiji u Srbiji našli su se na listi 15 mjesta koje britanski list The Independent preporučuje da se što prije obiđu, jer su ugrožena iz različitih razloga.

Britanski list naglašava da je Kosovo u Srbiji bogato srednjovjekovnom arhitekturom koja je mnogo pretrpjela tokom nemira na Balkanu devedesetih godina.

The Independent citirajući turistički vodič "Conde Nast Traveler", piše da crkve i manastiri na Kosovu, Srbija, predstavljaju balkansku umjetnost od 13. do 17. vijeka i da je potrebno još dosta uraditi kako bi se oni obnovili nakon rata.

List upozorava čitaoce da postoji mnogo lokacija u svijetu čija je budućnost neizvjesna iz različitih razloga, što zbog "političkih prevrata", što zbog velikog broja posjetilaca, manjka sredstava za njihovo održavanje i čuvanje, do prirodnih faktora.

"Zbog neizvjesne budućnosti ovih znamenitosti, što prije krenete na put, to imate više šansi da ih vidite u njihovom punom sjaju", navodi britanski list.

Na listi 15 mjesta prvi je naveden Stari grad u Jerusalimu (Izrael) sa 220 istorijskih spomenika koji se od 1982. nalazi na UNESCO listi ugrožene svjetske baštine.

Obavezno treba posjetiti i tropsku kišnu šumu Sumatre (Indonezija) u kojoj raste 10.000 različitih biljaka, stanište 580 vrsta ptica i 200 različitih sisara, a mnoge vrste su vrlo rijetke i ugrožene zbog čega se taj lokalitet nalazi na pomenutoj listi UNESCO od 2011.

Ugroženi su i Liverpul (Engleska) u kome razvoj i porast broja stanovnika prijete da trajno promjene tu luku i unište ono što je ona dugo bila i značila za Britaniju.

Suptropska močvara Everglejds (Florida), koja je zbog uragana Endrju bila na UNESCO listi ugrožene baštine od od 1993. do 2007, ponovo je stavljena na isti listu 2010. kao značajno prirodno nalazište bogatog biodiverziteta.

The Independent piše da je Koro u Venecueli "jedini preživeli primjer bogate fuzije lokalne tradicije sa maurskom i holandskom arhitekturom", a ugrožen je zbog venecuelanske naftne industrije.

Istorijski centar Beča ugrožava modernizacija, ubrzan razvoj grada zbog čega postoji opasnost da se on drastično promijeni.

Na listi mjesta koja što prije treba posjetiti su i Koralni greben Belizea, Potosi u Boliviji, Nacionalni park glečera u Montani, koji je nekada obuhvatao 150 glečera, a danas zbog klimatskih promena samo 25, zatim Arheološka zona Čan Čan (Peru), koju uništavaju ekstremni vremenski uslovi.

The Independent preporučuje i Sejšele i Maldive, kao i Rezervat životinja Selous (Tanzanija) i grad Abu Mena u Egiptu izgrađen 296. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije