Putovanje

Tolo i Nafplio za miran odmor

Tolo i Nafplio za miran odmor
Tolo i Nafplio za miran odmor

Pored brojnih regija za odmor u Grčkoj oni koji izaberu gradić Tolo ili veći Nafplio sigurno se neće pokajati zbog lijepih i čistih plaža, te opuštajuće atmosfere. Nalaze se na poluostvru Peleponez, a smješteni su južno od Korintskog zaliva.

Za putovanje do ovih gradova, koji nude miran odmor, preporučujemo vam let Beograd - Atina, koji traje svega sat i 40 minuta, karta jeste nešto skuplja u odnosu na autobusku, ali nakon što stignete tamo sigurno ćete prestati kalkulisati koliko vas košta ovo putovanje. Od Atine do Nafplija treba dva sata vožnje autobusom, a karta košta petnaestak evra. Uređeni hoteli, restorani, plaža, taverne sada su vaši.

Nafplio je poznat po tome što je od 1829. do 1834. godine bio prijestonica Grčke, nakon čega je Atina preuzela tu ulogu. Smješten je na malom poluostrvu u vrhu Argoliskog zaliva. Klima je sredozemna s toplim i dugim ljetima, a zima je blaga i kišovita.

Zbog toga u ovim gradovima možete uživati u kasnom godišnjem odmoru i polovinom oktobra, kupajući se u toplom Egejskom moru.

Nafplio ima oko 15.000 stanovnika, među kojima je i veliki broj Srba. Tako se nemojte iznenaditi kada negdje sjednete na kafu i potom vas usluži vlasnica lokala porijeklom s ovih prostora.

Nafplio je posljednjih decenija izrastao u važan turistički centar Grčke. Tome je znatno doprinijelo očuvano gradsko jezgro s veoma mnogo uticaja zapadne arhitekture, što Nafpliju i danas daje svojevrsni šarm. Grad danas privlači strane turiste, ali i one iz Grčke, koji dolaze na vikend iz Atine.

Prema legendi naziv grada je izveden od njegovog osnivača Nafpliosa, sina Posejdona i Aminome.

Centar Nafplija je Sintagma trg, a ima dvije plaže Arvantiju i Karatonu, koja je nešto izdvojena iz grada. Na veoma čistoj plaži ima svih objekata koji su potrebni, a tu su i spasioci koji motre na plivače.

Tolo je udaljen svega pet do šest kilometara od Nafplija, a svojom dugom pješanom plažom, čistim morem i brojnim tavernama oduševiće vas.

Za ljubitelje mački Tolu je pravi izbor jer ovih životinja ima mnogo. Grci tvrde da im je mačka nacionalna životinja, a u ovoj zemlji one su navikle na turiste i ponosno će pozirati ispred vaših fotoaparata.

I kao u svakom dijelu Grčke, Nafplio i Tolo će vam ponuditi da se u nekom od ugostiteljskih lokala okušate u čuvenom plesu sirtos, odnosno sirtaki. Sirtaki obično izvode dva ili tri uigrana plesača, pa ukoliko ste prvi put u Grčkoj prepustite se vizuelnom doživljaju gledajući Grke kako plešu.

Ukoliko putujete autobusom iz Atine, svakako ćete se trznuti ali ostati i bez daha pred ljepotom Korintskog kanala. Ovaj kanal spaja Korintski zaliv sa Saronskim zalivom u Egejskom moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije