Putovanje

Top destinacije za romantičare (FOTO)

Top destinacije za romantičare (FOTO)
Top destinacije za romantičare (FOTO)

Bilo da ste zaljubljeni ili na originalan način želite obilježiti godišnjicu vjenčanja, upustite se u avanturu i posjetite neke od najromantičnijih lokacija na svijetu.

Ako ste i sami romantična duša, ovo će definitivno biti pravi izbor za vas.

Od italijanske kaldrme, pa do prelijepih plaža Havaja, "National Geographic" je objavio knjigu najromantičnijih lokacija na svijetu, mjesta gdje ćete slaviti ljubav. Naravno, putovanje na jednu ovakvu lokaciju može biti izuzetan poklon za vašeg partnera, kojem ćete pokloniti nešto čega će se sjećati cijelog života.

Bilo da se za jednu od ovih lokacija odlučite za Valentinovo ili kao destinaciju za medeni mjesec, u izboru definitivno ne možete pogriješiti.

 "National Geographic" pokušao je za svako godišnje doba da izdvoji i nekoliko romantičnih lokacija, pa se tako za proljeće preporučuje Pariz, za ljeto Viktorijini vodopadi, a za jesen i zimu  kalifornijski Big Sur i švajcarski Sent Moric.

Oni koji vole godišnji odmor da provode putujući, a novac im nije problem, svakako će se odlučiti za neku od ovih destinacija. Idealno romantično mjesto ovdje mogu pronaći i oni željni avanture, ali i oni koji žude za luksuzom i sjajem.

Iako "National Geographic" preporučuje čak 50 destinacija, izdvajamo deset koje spadaju u red najromantičnijih.

 

1. Pedeset nijansi plave

 Ovo je možda najbolji opis za Bora Bora, ostrvo koje se nalazi u Francuskoj Polineziji. Samo ostrvo je okruženo lagunom i koralnim grebenom, a u sredini ostrva nalaze se ostaci nekadašnjeg vulkana u obliku dva vrha - Paia i Otemanu, koji dosežu visinu od 727 metara. Glavna odlika je kristalnoplava voda koja okružuje ostrvo. Ime Bora Bora nastalo je iz tahićanskog jezika i označava "prvo rođenje". Ime se izvorno izgovara "Pora Pora".

 

2. Putovanje iz bajke

 Ovako bi se moglo opisati putovanje "Glacier Expressom", koji prolazi kroz prelijepi Sent Moric u Alpama. Ovo je definitivno jedno od najromantičnijih putovanja. Od 1930. "Glacier Express" povezuje Sent Moric, Hur, Disentis, Andermatt, Brig i Zermat. Voz ima specijalne panoramske vagone, kako bi prirodni spektakl ovog planinskog dijela Švajcarske bio pristupačniji. Najduža ruta traje oko osam sati, prilikom čega voz prelazi preko 300 mostova, kroz 90 tunela i preko planinskog prevoja Oberalp Pas, koji je na visini od 2.033 m.

 

3. Ljetna romansa

Rezervisana je za London. Možete uživati u prelijepoj britanskoj prijestonici koja ljeti pruža pravi užitak za avanturiste, od London Eyea pa do posjete svjetski poznatim muzejima i kulturnim centrima.

 

4. Prelijepi vodeni kanali

To je nešto što zaista može biti romantično, a Venecija je možda najbolji primjer za to. Međutim, kako je Venecija nešto što je opštepoznato, tako "National Geographic" predlaže novu destinaciju; kanale ukrašene lanternama u Liđiangu, u provinciji Junan. Očuvanost autentičnosti arhitekture ovog grada doprinela je da stari grad Liđiang bude upisan 1997. godine na listu svjetske baštine.

 

5. Viktorijini vodopadi

Oni spadaju među najljepše vodopade na svijetu. Nalaze se na Zambeziju, graničnoj rijeci između Zambije i Zimbabvea.

Ime su dobili po kraljici Viktoriji, iako je lokalno ime vodopada "Dim koji grmi" (Mosi-oa-Tunya). Viktorijini vodopadi imaju status svjetske baštine.

 

6. Bezvremensko čudo

 Maču Pikču definitivno se može nazvati čudom, jer je 2007. godine proglašen za jedno od sedam novih svjetskih čuda. Ovo je, zapravo, sveti grad Inka. Maču Pikču svjedoči o vremenu veličanstvenog carstva Inka. Moćna vojska Inka sagradila je kanale za navodnjavanje i sisteme popločanih puteva, a građevinari su sagradili tvrđave, hramove i monumentalne kamene zgrade. Grad ima oko 200 građevina smještenih po terasama i raspoređenih oko velikog centralnog trga.

 

7. Magična sjećanja

 Zaljubite se u Japan u proljeće, kada se na svakom koraku može vidjeti nestvarno lijepo cvjetanje trešnjinog drveta. Doživjeti proljeće u Japanu zaista je nešto što će vam ostati cijeli život u sjećanju, posebno ako ste sa onim sa kojim dijelite ljubav.

 

8. Ljubav na ledu

 Ovako bi se mogla opisati romansa u sve popularnijim ledenim hotelima, koji su bukvalno napravljeni od blokova leda. U posljednje vrijeme najpopularniji za vjenčanja je "Icehotel" na Islandu, koji je u ovo doba godine pun.

 

9. Romansa za sjećanje

 Njujork je definitivno grad koji vam daje energiju zbog koje imate osjećaj da možete sve što poželite. Ovo je jedna od najljepših jesenjih destinacija za romansu, posebno ako posjetite Central park.

 

10. Božićna čarolija

 I na kraju, nešto što je aktuelno ovih dana. Riječ je o Božićnom marketu u Rotenburgu, u Njemačkoj, koji zbog svoje šarmantne lokacije predstavlja mjesto gdje se možete zaljubiti svim čulima. Posjetiti ovo mjesto tokom božićnih i novogodišnjih praznika predstavlja jedinstveno iskustvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije