Putovanje

Top pet jadranskih ostrva

Top pet jadranskih ostrva
Top pet jadranskih ostrva

Britanski "Guardian" predložio je pet najboljih jadranskih ostrva za odmor ovog ljeta. Popis je sastavio pisac i putnik James Hopkin za Radio 4.

Za parove: VIS

"Vis je idealno romantično utočište. Osim što se možete smjestiti u jedan od spektakularnih i osamljenih zaliva, možete proći cijelim ostrvom, otkrivajući prostrane vinograde, palme, čemprese, masline, oleandere, smokve, rogač ili dud, te više od 300 biljnih vrsta, lokalne morske plodove i vina", napisao je Hopkin.

Možete se diviti starim ribarskim brodovima Komiže na jugozapadu ostrva, proučiti vojnu istoriju od Venecije, Engleske do Tita ili roniti u smaragdnim vodama plaže Stiniva, gledajući morske kornjače i dupine.

Za kulturu: KORČULA

Specifičan položaj ostrva s puno sunca i mora, bogata tradicija i kulturno nasljeđe pogodovali su turističkom razvoju Korčule. Brojne pitome uvale, toplo more i sunce, zdrava mediteranska kuhinja te gostoprimstvo domaćina uslovili su da ovo ostrvo postane turistički interesantna destinacija. Do Korčule možete doći katamaranom ili trajektom iz Splita, Rijeke i Dubrovnika, a zbog guste šume hrasta i čempresa ovo su ostrvo još i Grci zvali Crna Korčula (Korkyra Melainia).

"Uske kamene ulice spuštaju se do mora iz predivnog Trga sv. Marka i katedrale iz 15. vijeka. Muzej čuva grčke i rimske artefakte s ostrva te venecijansku umjetnost, a takođe je dokumentirana lokalna tradicija brodogradnje i zidarstva", tvrdi Hopkin.

Grad Korčula poznat je kao rodno mjesto istraživača Marka Pola, a može se pohvaliti i da je uspio očuvati viševjekovnu tradiciju viteških igara zvanih "moreška", koje se održavaju svake godine 29. jula na Dan sv. Todora.

Za opuštanje: MALI LOŠINJ

Lošinjski arhipelag izgleda poput razbacanih bisera, gotovo da je netaknut, ima gustu vjekovnu borovu šumu, 1.200 vrsta biljaka od kojih je više od 200 ljekovito, kvalitetan vazduh, visoku čistoću mora. Na pet ostrva je i više od 220 kilometara šetnica, te autohtonost prilagođena modernom gostu. Lošinj, ostrvo vitalnosti, već 150 godina doživljavaju kao mjesto pogodno za liječenje raznih bolesti disajnih puteva i alergija.

Specifična mikroklima ostrva i bogatstvo ljekovitog bilja osigurali su da zdravstveni turizam postane jedna od strateških odrednica Lošinja, a rado ga posjećuju svi koji su u potrazi za wellness turizmom.

"Obnovite svoj njuh u Miomirisnom vrtu na ivici grada, gdje će vas vodič provesti kroz božanstvenu floru i faunu ostrva. Zatim se zaputite kroz Cikat park i šumu. Nakon zdrave tjelesne aktivnosti možete se počastiti tradicionalnim jelima u konobama s pogledom na more", navodi Hopkin.

Za jelo: PAG                        

Jedno od većih jadranskih ostrva, ima 270 kilometara obale i ostrvo je s najdužom obalnom linijom na Jadranu, prepunom zaliva, uvalica, rtova i plaža.

Stanovnici ostrva bave se vinogradarstvom, maslinarstvom, voćarstvom, ribarstvom, stočarstvom, te poljoprivredom koja je, uprkos značajnog udjela kamenjara u površini ostrva, vjekovima imala veliki uticaj na život ostrvljana, a sve zahvaljujući plodnoj zemlji pjeskulji.

"Pag je poznat po svom zapanjujućem pejzažu koji podsjeća na Mjesečevu površinu, svojim zabačenim špiljama, ali i siru, janjetini, čipki i soli. Za mirne, stjenovite uvale ciljajte Proboj, iako je Lun najbolje od svega na najsjevernijem dijelu ostrva. Grad (s ilirskom i rimskom prošlošću) takođe krase vinogradi i masline, a slana trava (zbog jakog vjetra) daje ovčjem siru i mesu specifičan ukus", piše Hopkin.

Za zabavu: HVAR           

U pisanu istoriju ostrvo Hvar ulazi 385/384. godine p.n.e., kada na njemu Grci s ostrva Parosa u Egejskom moru osnivaju koloniju na mjestu današnjeg Starog Grada (Pharos). Slavu i moć Hvar je stekao tokom srednjeg vijeka kao važna luka u okviru mletačke pomorske imperije. Danas je turističko središte ostrva i jedno od omiljenijih turističkih odredišta dalmatinske rivijere - gradić nasmijanih i ljubaznih žitelja gotovo u potpunosti predanih turizmu.

Crvene stijene, grupa od dvadesetak ostrvaca i hridina koja se proteže ispred grada Hvara zvana Pakleni otoci, špilja svete Nedjilje ili Markova špilja nezaobilazne su turističke destinacije koje oduzimaju dah.

Osim gurmanskih restorana koji nude lokalne specijalitete i morske plodove, Hvar je domaćin ludih zabava ljeti. U srcu sezone bruji mladima željnim zabave, a prošlo je ljeto u jednom klubu viđen i britanski princ Hari. Idealno je mjesto za vožnju biciklom, kajak, penjanje po stijenama ili istraživanje polja lavande i vinograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije