Putovanje

Tri dijamanta sijaju sjeverom Italije

Tri dijamanta sijaju sjeverom Italije
Tri dijamanta sijaju sjeverom Italije

S prvim mrakom sjela sam u "Kosmopolitov" autobus pun putnika, jer je Banjaluka bila posljednja stanica u BiH prije našeg odrediša.

Neki su putovali iz Sarajeva, Zenice, a neki iz Doboja i zadnje što smo svi mogli vidjeti bila je Banjaluka, koju ostavljamo za sobom. Nakon noćne vožnje preko Hrvatske i Slovenije, osvanuli smo u maloj luci Punta Sabioni. U luci nas čeka vaparetto, turistički brodić, koji vozi u glavni grad italijanske regije Veneto, Veneciju.

Grad istorije i velikih ljubavi

Nakon polusatne vožnje brodom stižemo u Veneciju ili "plutajući grad", kako je još zovu. Ovaj naziv nosi zato što je podignuta na 118 ostrva, koja su povezana sa preko 400 mostova. Čim kročite na tlo ovog grada možete osjetiti istoriju kojom odiše, jer kako je izgledala u 13. vijeku, tako Venecija izgleda i danas. Grad "vrvi" turistima koji su došli da vide ovu bajku na vodi prije nego što nestane. Istraživanja pokazuju da grad polako tone, usljed klimatskih promjena i rasta nivoa mora, čak dva milimetra godišnje.

I dok neki vjeruju da je ovo samo marketinški trik za privlačenje turista, savremene brane koje bi trebalo da zaštite Veneciju od najgoreg scenarija, uveliko grade.

Naš strpljivi vodič sve nas okuplja kod kipa Viktora Emanuela i nakon prebrojavanja (svi smo bili na broju), počinje naše putovanje kroz vrijeme.

Zanimljivim detaljima i istorijskim činjenicama kojim vješto barata sve nas stavlja u vremeplov i vraćamo se u period Kazanove, Marka Pola, Đakoma...

Trg svetog Marka

Srce Venecije je Trg svetog Marka, sveca zaštitnika ovog grada. Nastao je u 9. vijeku, ali je tada bio manji trg koji je zbog važnog sastanka pape Aleksandra III i cara Fridrika I značajno uvećan i dobio je današnje konture.

Trg svetog Marka je oduvijek bio centar Venecije. Sjedište svih političkih, sudskih, upravnih  događanja i dešavanja u Veneciji od nastanka Republike. Na trgu se nalazi i dvije najvažnije građevine u gradu i najveće turističke atrakcije, a to su crkva svetog Marka i Duždeva palta.

Crkva svetog Marka, građena je po uzoru na baziliku svetih apostola u Konstantinopolju i na njoj se jasno vidi opčinjenost Venecije arhitekturom Istoka. Crkva je sagrađena u 19. vijeku kao oltar za posmrtne ostatke svetog Marka čije su mošti prokrijumčarili venecijanski trgovci iz Aleksandrije u Egiptu, u bačvi sa usoljenom svinjetinom. Ovaj događaj je i prikazan na jednom od mozaika na ulazu u crkvu.

Upečatljiva četiri konja koja se nalaze na ulazu u crkvu imaju dugu i nemirnu prošlost. Donesena su iz Carigrada i postavljeni na prednjem dijelu crkve oko 1254. godine. Napoleonu su se svidjela pa ih je odnio u Pariz i postavio na Trijumfalnu kapiju, na kraju su ipak vraćeni u Veneciju i nalaze se unutar crkve, dok se na krovu nalazi njihova vjerna replika.

Duždeva palata

Odmah uz raskošnu crkvu svetog Marka, smjestio se istorijski centar političke moći u Veneciji, Duždeva palata.

Palata je kroz istoriju imala više funkcija, jedna od njih je i zatvor. Palata, a tadašnji zatvor, je mostom bila povezana sa sudnicom.

Na tom mostu su zatvorenici posljednji put mogli da vide more i nebo iznad njega.

I po predanju svi bi žalosno uzdahnuli, jer su znali da ih čeka smrt. Po tome ovaj most i nosi naziv Most uzdaha.

Prema legendi, jedini zatvorenik koji je uspio pobjeći iz strogo čuvanog zatvora je bio Kazanova, čuveni ljubavnik.

Još jedna zanimljiva činjenica je da su zatvorenici osuđeni na smrt pogubljivani plimom koja pi potopila Duždevu palatu do samog plafona.

Zvonik crkve svetog Marka

Na Trgu svetog Marka nalazi se i zvonik istoimene crkve, koji je u 12. vijeku služio kao osmatračnica, a sa njega se pruža predivan pogled na venecijansku lagunu. Kao sve u Veneciji i zvonik je imao burnu prošlost. Godine 1902. ova grdosija, visine 98 metara, srušila se i pritom nikog nije ubila. Istog dana Vijeće grada je odobrilo sredstva za obnovu zvonika.

Zvonik ima pet zvona, koja su zvonila da najave početak i  kraj radnog vremena, podne, pogubljenje...

Ako želite da probate pravi italijanski espreso, nikako to nemojte činiti u kafićima na Trgu svetog Marka.

Elegantni konobari u bijelim sakoima i klasična muzika, koju muzičari izvode uživo, dolazi s paprenom cijenom, a to je 18 evra po kafi, od čega muziku plaćate osam evra, čak i sjedenje se u Italiji dodatno plaća.

Santa Maria della Salute

Venecija je muzej na otvorenom sa bezbroj znamenitosti koje ostavljaju bez riječi. Još jedna vrijedna pomena je svakako i Santa Maria della Salute.

Venecijanskoj crkvi srpski pjesnik Laza Kostić posvetio je čak dvije pjesme, "Dužd se ženi", objavljenoj 1879. godine, a trideset godina kasnije barokni mletački hram obuzeo je Lazinu dušu, što je rezultiralo veličanstvenom pjesmom "Santa Maria della Salute".

Izgrađena je u 17. vijeku iz zahvalnosti Djevici Mariji za prestanak epidemije kuge, koja je tada harala Venecijom i ubila veći dio stanovništva.

Upravo u 17. vijeku jedan od glavnih simbola Venecije, gondola, poprima svoj današnji izgled, tačnije dobija svoju prepoznatljivu crnu boju.

Crna boja je bila znak žalosti za hiljadama ljudi koji su umrli u epidemiji kuge, ili "crne smrti".

Danas gondola služi isključivo za prevoz turista, a vožnja ovim "crnim labudovima" košta između 80 i 100 evra, ali uz malo vještine možete spustiti cijenu.

Nakon nekoliko sati slobodnog vremena za lutanje Venecijom i njenim uskim uličicama, napuštamo ovu ljepoticu na vodi.

Noćenje i okrepljujući doručak u hotelu sa četiri zvjezdice u mjestu Novente di Piave, bilo je i više nego dovoljno da svi napunimo baterije i nastavimo putovanje.

Verona, biser sjeverne Italije

Dva sata vožnje autoputem i bili smo u gradu Šekspirovih tragičnih junaka Romea i Julije, predivnoj i meni dragoj Veroni.

Arena

Naše razgledanje je počelo od najslavnijeg spomenika ovog grada, veronske Arene.

Treći po veličini rimski amfiteatar, izgrađen u 1. vijeku.

Zemljotres koji je 1117. godine pogodio ovaj grad, ozbiljno je oštetio Arenu, a kamen koji je otpao kao posljedica zemljotresa korišten je za izgradnju mnogih građevina srednjovjekovne Verone.

U centru amfiteatra izvodile su se gladijatorske borbe, a pijesak, kojim je centar bio prekriven, služio je da apsorbuje krv gladijatora.

Danas je Arena domaćin opera i baletskih predstava.

Za četiri evra možete zaviriti u veličanstveni enterijer, koji je ostao netaknut.

Palata Barbieri

U neposrednoj blizini Arene , na Trgu Bra, smjestila se i palata Barbieri.

Ova današnja opština izgrađena je 1883, a zbog velikih stubova koji dominiraju njenim izgledom, podsjeća na grčki hram.

Dok se odmarate na stepenicama palate, možete biti svjedok brojnim vjenčanjima koja se tu održavaju.

Veronaje predivan spoj istorije i modernog i to je ono čime ona osvaja.

Julijina kuća

Nekoliko koraka od raskošnih butika čuvenih italijanskih dizajnera, smjestila se i kuća porodice Kapuleti, poznatija kao Julijina kuća.

Pravi je izazov probiti se kroz more ljudi, koji su došli da se poklone nesretnim ljubavnicima i dotaknu Julijin kip. Vjeruje se da će svako ko dodirne Julijine grudi imati sreće u ljubavi.

Tu se nalazi i čuveni balkon ispod kojeg se Romeo udvarao svojoj ljubljenoj.

Atrakcija je i zid na kojem su žvakama zalijepljene ljubavne poruke i imena parova koji se nadaju vječnoj ljubavi.

Dok Julijina kuća uvijek puna posjetilaca, Romeova je zbog lošeg stanja zatvorena za javnost i samo čuvene Romeove riječi uklesane na kamenoj ploči otkrivaju tajnu zatvorenih vrata.

"O Romeo, Romeo, zašto si Romeo?"

Padova, najstariji biser sjevera

Na manje od sat vremena vožnje od Verone čekala je Padova.

Najstariji grad na sjeveru Italije, čuva drugi najstariji univerzitet na svijetu.

Poznat kao "Mozak Veneta", Univerzitet je ugostio slavne profesore kao što su Galileo i Kopernikus. Prva žena na svijetu koja je diplomirala, diplomu je stekla 25.6.1678, upravo na ovom univerzitetu. Zbog velikog interesovanja, odbrana njenog doktorata se održala u punoj crkvi svetog Antonija.

Crkva svetog Antonija

Na trgu, popularno nazvanom El Santo, smjestila se ova crkva.

Crkva svetog Antonija, čija je izgradnja počela 1232. godine, u sebi čuva mošti svetog Antonija, kao i njegov plašt.

U unutrašnjosti crkve nalaze se djela poznatih umjetnika iz perioda od 13. do 20. vijeka, kao što su Ticijan i Đoto, kao i Donatelove skulpture. Crkvu svake godine posjeti četiri miliona ljudi. Padova slavi 12. i 13. juna praznik svoga zaštitnika svetog Antonija, jednog od najpopularnijih svetaca.

Sa zalaskom sunca bližilo se vrijeme povratka kući, posljednje odredište prije ulaska u autobus bio je park Pratto dello Valle.

Pratto dello Valle

Kažu da je od ovog trga veći jedino Crveni trg u Moskvi.

Zovu ga još i Trg koji priča. Sam trg je velika eliptična travnata površina, okružena kanalom sa 78 statua i četiri mostića. Sumrak i obasjana fontana u samom centru parka djelovali su kao iz bajke i svakog trena sam očekivala da nijemi kipovi koji krase park ožive  i odu svaki na svoju stranu, gdje će se opet prije svitanja vratiti na svoja stražarska mjesta.

Sa turističkom agencijom "Kosmopolit", koja uspješno posluje već četiri godine, tokom cijele ljetne sezone možete uživati u opisanim ljepotama Verone i Venecije i to po cijeni od samo 99 KM.

Turistička agencija Kosmopolit Zenica, www.agencijakosmopolit.com | 032 407-700

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije