Putovanje

Trobrian ostrva u južnom Pacifiku - mjesto gdje ljubav vlada

Trobrian ostrva u južnom Pacifiku - mjesto gdje ljubav vlada
Trobrian ostrva u južnom Pacifiku - mjesto gdje ljubav vlada

Trobrian ostrva u južnom Pacifiku za mnoge predstavljaju raj na zemlji. Ipak, ova ostrva intrigiraju mnoge jer zapravo predstavljaju prave ljubavne zajednice, gdje žene imaju glavnu riječ.

Naime, žene mogu imati koliko god ljubavnika požele, a brak sklapaju tako što voljenom poklone povrće jam i jedan uglačani kamen.

I baš kao što biste i očekivali na mjestu gdje je ljubav ta koja vlada, ovdje nema razmirica niti svađa, a u slučaju da i dođe do njih, sve se rješava jednom partijom kriketa, u kojoj obavezno učestvuju žene.

Život ovih ljudi dokumentovao je fotograf Erik Laforž, koji je i sam bio iznenađen njihovim liberalizom, posebno odnosom prema seksu.

"Ovi ostrvljani su prilično opušteni kada je riječ o seksualnim odnosima. Djevojke vrlo rano uče o kontracepciji, a nevinost ovdje uopšte nije na cijeni", kaže Laforž.

On još dodaje da ako djevojka ostane u drugom stanju, brigu o bebi preuzima njena porodica, jer prema lokalnom vjerovanju, muškarci su samo ti koji ženama pomažu da zatrudne, ali pravi otac djeteta je Baloma ili duh.

Iako je sve više ostrvskih mališana koji pohađaju školu i obrazuju se, pristup seksu ostaje nepromijenjen.

"Istina, zapadni obrazovni sistem, koji su ovdje donijeli hrišćanski učitelji, jeste promijenio neke njihove poglede na svijet, ali ne sve", kaže Laforž.

Prema njegovim riječima, odnos među bračnim parovima ne podrazumijeva vjernost, ali muškarci se moraju potruditi oko svojih žena.

"Naime, za svaki odnos oni im moraju dati neki poklon", govori fotograf.

Nažalost, njihov liberalan pristup i način života doveo je do toga da se u ovoj ljubavnoj zajednici pojavi HIV, koji ostrvljani zovu "bolest bez lijeka". Iako su svjesni šta nosi ovaj virus, to ih ne može natjerati da odustanu od svog dosadašnjeg načina života.

Njihov liberalan način života doveo je do toga da se u ovoj zajednici pojavi HIV

"Uprkos činjenici da se HIV izuzetno brzo proširio među ostrvljanima, oni nastavljaju svoj takav idilični život, ne pazeći koliko partnera imaju", kaže Laforž.

U selu na jednom od ostrva postoji posebna ljubavna koliba bukumatula, koju koriste isključivo tinejdžeri koji nisu u braku. U skladu s tradicijom, ovi tinejdžeri rijetko kada koriste bilo kakva kontraceptivna sredstava.

Inače, ovakvo ponašanje je rezervisano isključivo za pripadnike zajednice i nijedna djevojka neće otići u ljubavnu kolibu sa strancem.

"Oni su veoma ponosan narod i cijene svoju genetiku, što je razlog zašto se ne miješaju sa drugima", ističe Laforž.

Ostrva su otkrivena još davne 1793. godine i dobila su ime po Denisu de Trobrianu, poručniku francuskog broda "Espérance". Prvi hrišćanski misionari su ovamo došli tridesetih godina prošlog vijeka, zatim ostrva naseljavaju Britanci, a onda i Australijanci. Bez obzira na dolazak stranaca, ostrvljani su se uvijek držali tradicionalnih pravila.

Iako su svjesni da tamo negdje postoji savremeni svijet, oni i dalje žive po svojim pravilima - glavna valuta im je jam, a sistem u kojem žive je više matrijarhat, jer djeca po rođenju postaju dio majčinog klana.

Još su kolonijalne vlasti zabranile plemenima da ulaze u sukobe i ratove, a naučili su ih da sve sporove rješavaju partijom kriketa.

Ipak, njihovo poimanje kriketa je drugačije od uobičajenog jer tokom partije uglavnom se najviše čuje pjesma, a često i zaplešu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije