Putovanje

U Lufhtanzi bez isključenja mobilnih telefona

U Lufhtanzi bez isključenja mobilnih telefona
U Lufhtanzi bez isključenja mobilnih telefona

BERLIN- Njemačka aviokompanija Lufthanza će od sljedećeg mjeseca dozvoliti korišćenje mobilnih telefona, kompjutera i drugih elektronskih uređaja i za vrijeme slijetanja i poloketanja svojih aviona, javljaju danas nemački mediji.

Evropska agencija za sigurnost leta dozvolila je te promene od  1. januara, a već su ih prihvatili Rajaner, Britiš ervejz, TAP i druge kompanije.

 Uslov da se ti aparati ne isključuju pri polijetanju i slijetanju aviona je da oni budu u flugmodusu, dakle sa deaktiviranom opcijom za uspostavljanje telefonskih veza, prenose mediji.

 Telefoniranje, zbog poštovanja komoditeta drugih putnika, i dalje neće biti dozvoljeno, ali će putnicima, kako se navodi, uz plaćenje određene sume novca, biti na raspolaganju satelitski telefoni.

 Putnici u avionima "Lufthanze" od prije izvesnog vremena mogu da ostanu onlajn za vrijeme leta i čak više od 90 odsto svih aviona te kompanije, koji lete na dugim, interkontinentalnim linijama omogućavaju internet pristup, takozvani "flaj net".

Komunikacija na internetu, prema medijskim informacijama, može se koristiti na skoro čitavoj mreži svjetskih letova Lufthanze, ali ne, kako se kaže, i iznad vazdušnog prostora Kine, gde se sistem automatski isključuje, a zatim uključuje, po napuštanju kineske teritorije.

Na letovima za Kejptaun flaj net se ne može koristiti, pošto nedostaju satelitski kapaciteti.

Putnici, koji imaju leptop ili mobilni sa "vlan" mogućnostima mogu se priključiti na internet u svim klasama aviona i, zahvaljujući visokoj brzini prenosa interneta, mogu bez kašnjenja slati i primati mejlove, čak i sa velikim "atačmentima".

 Sem toga, "flaj net" omogućava i prenošenje podataka GSM i GPRS tehnologije, a putnici mogu ubuduće, posle podizanja aviona na određenu visinu, da koriste mobilni telefon za slanje SMS ili MMS.

Telefoniranje mobilnim telefonom, međutim, nije dopušteno, kao ni internet-telefoniranje.

Za servise, koji se plaćaju, u avionima Lufthanze postoje dve tarife - jedan sat za 10,95 evra i 24 sata za 19,95 evra.

Njemački tabliod Bild je svojevremeno pisao o opasnostima za visoke troškove pri surfovanju u oblacima.

 U avionu je, naime, kao i na inostranom putovanju kada korisnik zaboravi da isključi opciju rominga, prenio je tabliod izjavu jednog portparola ove aviokompanije, ocijenjujući da to može, onda, biti skupo, jer internet flatrate u najvećem broju ugovora klijenata važi samo za Njemačku.

U najgorem slučaju, troškovi mogu iznositi do 60 evra.

Turkiš erljanz je svoje avione tipa Boing 777-300 ER opremio istim sistemom kao i Lufthanza, a putnici mogu ostati  onlajn i u Er Frans/KLN ,Norvidžan, Emirates, Amerikan erlajnz ,Delta, JAL, SAS, Britš ervejz, Oman er.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije