Putovanje

U Mađarskoj ponuđeno u zakup čitavo selo

U Mađarskoj ponuđeno u zakup čitavo selo
U Mađarskoj ponuđeno u zakup čitavo selo

BUDIMPEŠTA - Gradonačelnik mađarskog sela Međer Kristof Pajer odlučio je da ponudi u zakup čitavo selo kako bi ono postalo poznatije i počelo da ostvaruje veće prihode.

Pajer navodi da će zakupac čak imati opciju da postane njegov zamjenik, prenio je britanski list "Gardijan".

Zainteresovani će za 210.000 forinti (oko 700 evra) dnevno moći da iznajme sve objekte u lijepom, ali uglavnom pustom selu Međer, sa samo 18 stanovnika, koje se nalazi oko 180 km jugozapadno od Budimpešte.

U oglasu objavljenom na internetu piše da iznajmljivanje uključuje sve četiri ulice u selu, od kojih su dvije asfaltirane, kao i gradonačelnikovu kancelariju, kulturni centar, autobusku stanicu i sedam kuća izgrađenih u seoskom stilu.

"Prema zakonu koji sam ja donio, neko sa strane može da bude moj zamjenik tokom jednog vikenda, a ako želi, može da mijenja i imena ulica", rekao je gradonačelnik Pajer.

Zakupac će takođe moći da koristi i šest konja, dvije krave, tri ovce, kokošinjac i četiri hektara obradive zemlje, koji su u vlasništvu sela.

Pajer, 42-godišnji inženjer iz Budimpešte, kaze da se zaljubio u ovo selo kada je prvi put slučajno prošao pored njega, pre deset godina.

Godinu dana kasnije, pošto je kupio nekretninu u selu, izabran je za gradonačelnika.

Pajer je za agenciju AFP rekao da je njegov cilj bio da sačuva Međer od sporog propadanja koje pogađa veliki broj zabačenih mađarskih sela, iz kojih mladi ljudi odlaze da žive u Budimpeštu ili inostranstvo što prije mogu.

"Međer je uvijek bio siromašan, ali je zadržao šarm i rustičnu atmosferu", kaže Pajer, koji velik dio vremena provodi u Budimpešti gdje živi i radi, a selo posjećuje jednom nedjeljno.

U samo pet od 20 kuća u selu neko stanuje čitave godine.

"Nadam se da će reklama doneti Međeru neki prihod, ali sto je još važnije, pažnju", zaključio je Pajer.  

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije