Putovanje

U kineskoj provinciji Henan otvoren neobičan hotel

U kineskoj provinciji Henan otvoren neobičan hotel
U kineskoj provinciji Henan otvoren neobičan hotel

U savremenom svijetu luksuznih putovanja i ljetovanja, gdje novac ne predstavlja prepreku, turisti su navikli samo na najbolje uslove, vrhunske bazene, veličanstvene spa centre, sobe sa najboljim pogledom.

Međutim, da ne razmišljaju svi tako svjedoči primjer iz Kine, gdje za malo novca možete doživjeti jedinstveno iskustvo.

Naime, u provinciji Henan nedavno je otvoren hotel gdje su stare, betonske cijevi pretvorene u hotelske sobe!

Jedan mladi preduzetnik iz Henana, došao je na ideju, istina ne originalnu, da od starih cijevi koje su nekada najviše korištene u industriji, stvori neobičnu ponudu i tako kineskim turistima približi nešto što se već godinama praktikuje u nekim dijelovima svijeta.

Vlasnik ovog neobičnog hotela došao je do jedne dugačke betonske cijevi, koju je prerezao na 15 zasebnih struktura i tako napravio 15 hotelskih soba.

Svaka soba može da primi dvoje ljudi, ima bračni krevet, toalet, ali i klimu i zvučnu izolaziju. Eksterijer je takođe zanimljivo urađen, jer su cijevi oslikane grafitima, kako bi izgledale što atraktivnije.

I dok bi neki rekli da su uslovi prilično "sirovi" te da sve zajedno djeluje neugledno, ovaj hotel je postao pravi hit u Kini, jer je konstantno pun, a soba mora biti rezervisana i nekoliko mjeseci unaprijed.

Iako djeluje prilično skromno, ovo je idealna destinacija za one koji žele da pobjegnu daleko od gradske vreve i stresa. Vlasnike hotela je i računao na Kineze kojima je "preko glave" brzog života i koji žele da dođu da se odmore u neobičnom okruženju. Ovaj smještaj je sve samo ne luksuzan, što na neki način ljude vraća prirodi.

Svaka soba može da primi dvoje ljudi, ima bračni krevet, toalet, ali i klimu i zvučnu izolaziju

Sa druge strane, provincija Henan je područje sa izuzetno bogatom istorijom pa je tako ovo idealno mjesto i za strane turiste. Naime, u ovoj provinciji je smješten i Jin, nekadašnja prijestonica dinastije Šang. Jin je inače jedna od najposjećenijih kineskih turističkih atrakcija.

Ipak, hotel od betonskih cijevi nije originalna ideja, jer slični koncepti već godinama postoje u Meksiku, Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

Među prvim hotelima ove vrste svakako je onaj meksički koji nosi simboličan naziv "Tubo Hotel" (tubo u prevodu znači cijev).

Ovaj hotel je isto u potpunosti napravljen od betonskih kanalizacionih cijevi, s tim da su ovdje cijevi poslagane jedna na drugu, pa tako čine apartmane sa dvije ili tri sobe. Svaka "soba" ima po jedan bračni krevet, noćnu lampu i komodu, a nudi prelijep pogled na poznatu meksičku planinu Tepozitan.

Vlasnik Rob Anderson rekao je da je ideju dobio kada je vidio cijevi preostale od prethodne izgradnje kanalizacije u obližnjem mjestu. Jedino čemu se možemo nadati da je iskren i da nije upotrijebio već korištene kanalizacione cijevi.

Ovaj hotel ima 20 soba - noćenje košta 30 dolara radnim danom, dok je ta cijena viša vikendom, kada je i najveća navala turista i tada iznosi 55 dolara. Inače, slični hoteli postoje u Njemačkoj i Austriji. Vlasnik njemačkog i austrijskog hotela je i isti i oba hotela se zovu "Das Park Hotel".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije