Putovanje

Ukusna jela od testisa

Ukusna jela od testisa
Ukusna jela od testisa

Šaljivi gastronomski festival "Mudijada" održava se od 30. avgusta do 1. septembra svake godine u selu Lunjevica.

Program manifestacije, pored takmičenja u pravljenju jela od bijelih bubrega (testisa raznih domaćih životinja), uključuje i kampovanje, sportska nadmetanja, koncerte... Kako kažu organizatori ove manifestacije - "Niko nema što Srbin imade" i niko ne zna šta će Srbin sve izmisliti, pa je u tom duhu 2004. nastalo i ovo jedinstveno takmičenje.

Takmičari i posjetioci manifestacije, pred kraj dana i radnih obaveza, polako kreću ka Lunjevici. Vjerovatno će neko pobjeći i koji sat ranije kako bi stigao na vrijeme. Po dolasku i viđenju starih - novih mudrijaša, pripremaju se drva, bira se mjesto za tabor. Nakon toga pali se vatra, kreće roštilj, račići iz rijeke, pečeno povrće, pečenjaci, krompir... Za dodatni zvuk je zadužena i gitara, koja se uvijek odnekuda pojavi. Neki vode i cijele ansamble. Svete gnjile šljive podstiču dobro raspoloženje, stvarajući opuštenu atmosferu među prisutnima.

Duhoviti organizatori "Mudijade" kažu da se do sada takmičio veliki broj ekipa (preko 150) koje su bile sastavljene od "ljudi iz naroda", profesora na fakultetu, glumaca, doktora, vatrogasaca, vanzemaljaca, novinara, zemljoradnika, humanitaraca, kreativaca, pa i onih koji ne znaju kako su se tu našli, piše Telegraf.

Bilo kao učesnici, obični posjetioci ili u svojstvu žirija, "Mudijada" je sakupila mnogobrojne zaljubljenike iz svih dijelova Srbije, a imala je i mnogobrojne inostrane goste. Kutlače sa domaćim kuvarima ukrštali su entuzijasti iz zemalja poput Australije, SAD, Izraela, Južne Koreje, Makedonije, Mađarske, Brazila, Danske, Holandije, Bugarske...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije