Putovanje

Upoznajte gradove Mons i Plzen, kulturne prijestonice 2015.

Upoznajte gradove Mons i Plzen, kulturne prijestonice 2015.
Upoznajte gradove Mons i Plzen, kulturne prijestonice 2015.

Evropski glavni gradovi kulture za 2015. godinu su belgijski Mons i Plzen u Češkoj, koji će tokom narednih 365 dana imati priliku da javnost upoznaju sa svojom tradicijom i kulturnim sadržajima.

Evropski glavni grad kulture je naslov koji se godišnje dodjeljuje barem jednome evropskom gradu koji EU odredi na razdoblje od jedne godine, tokom koje mu se ukazuje prilika da u najboljem svjetlu prikaže svoj kulturni život te svoju kulturno-istorijsku baštinu. Ta tradicija je utemeljena na prijedlog tadašnje grčke ministarke kulture Melin Merkuri, a 13. juna 1985. uspostavljena je odlukom Savjeta ministara EU, kao sredstvo zbližavanja građana i jačanja evropskih integracije.

Mons, Belgija

Mons je glavni grad Hainaut regije. Ovo je tipičan univerzitetski grad, prilično pust ako ga posjetite tokom ljeta, a sa druge strane grad koji obiluje multikulturalnošću. Uprava grada poklanja veliku pažnju kulturi, pa je tako Mons 2002. godine bio prijestonica kulture Valonije. U Monsu sigurno nećete zaobići Le Befro - zvonik koji je zaštitni znak grada, sagrađen u 17. vijeku, a danas je pod zaštitom UNESCO-a, kao ni crkvu Sen Vudru, građenu više od 200 godina.

Plzen, Češka

To je grad industrije i piva, grad na ulazu u Zapad, grad trgovine i grad četiri rijeke. Glavni ciljevi projekta su: otvorenost i kreativnost, trajan i održiv preobražaj grada u značajnu kulturnu metropolu, stvaranje mjesta za dijalog o kulturama i nacionalnostima te uključivanje ljudi u život grada. Plzen je mnogo uložio u svoju kulturnu infrastrukturu. Gradi se nova pozorišna zgrada kao i kulturna ustanova Svetovar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije