Putovanje

Upoznajte mjesta sa najdužim imenima na svijetu

Upoznajte mjesta sa najdužim imenima na svijetu
Upoznajte mjesta sa najdužim imenima na svijetu

Pojedine destinacije širom kugle Zemaljske imaju tako dugačak naziv da na razglednici osim njega, htjeli ne htjeli, ne biste mogli ništa drugo da napišete.

Sa svojih 85 slova, brdo na Novom Zelandu koje je svetilište maorske kulture upisano je u Ginisovu knjigu rekorda kao mjesto sa najdužim imenom na svijetu. Oni koji imaju problema sa njegovim izgovorom mogu ga zvati i skraćeno - Taumata.

Bilo je inicijativa da mu se naziv promijeni, ali lokalni stanovnici nisu to dozvolili.

A, njegovo puno ime je  - obratite pažnju i čitajte pažljivo naziv koji smo morali da "razbijemo u dva 2 dijela jer nije mogao da stane u jedan red"  - Taumatawhakatangihangakoauauotamateatu ripukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu.

U videu možete i da poslušate kako se ovo ime izgovara.

U Velikoj Britaniji, tačnije u Velsu, za ljubitelje seoskog turizma postoji selo sa 58 slova u nazivu -Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Takođe, u videu možete da čujete izgovor ovog naziva.

Nešto sjevernije, u Finskoj, turisti mogu da posjete močvarno područje Ateritsiputeritsipuolilautatsijanka koje se nalazi nedaleko od arktičkog kruga.

U Holandiji može se obići živopisno selo Gasselterboerveenschemond, koje se nalazi svega nekoliko kilometara od gradića Gasselternijveenschemond.

I u Sjedinjenim Američkim Državama postoji mjesto sa nemogućim nazivom. To je jezero - Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg koje se nalazi u gradu Vebster, u Masačusetsu.

Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein je farma u Južnoj Africi, na 200 kilometara od Pretorije, ali i naziv jedne popularne južnoafričke pjesme.

U Indiji, u državi Andra Pradeš, postoji željeznička stanica Venkatanarasimharajuvaripeta ili Venkatanarasimha Rajuvaripet.

Dok naučite kako da izgovorite njen naziv, vjerovatno ćete stići barem do sljedeće stanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije