Putovanje

Utočišta sporta i kulture

Utočišta sporta i kulture
Utočišta sporta i kulture

Osim arhitektonskih čuda od nebodera, pustinjskih bespuća i šoping molova, Doha, glavni grad Katara, nudi i dvije prelijepe lokacije za odmor i rekreaciju. Riječ je o Aspajer (Aspire) zoni i kulturnom selu Katara, uz koju se nalazi prelijepa plaža.

Ne zna se koje je od ova dva mjesta ljepše uređeno. Jedina razlika je u tome što je Aspajer zona uglavnom podređena sportskim aktivnostima, a Katara kulturnim.

U Aspajer zoni ima pregršt sportskih terena za fudbal, čak njih 14 uz veliki stadion, sa kapacitetom od 50.000 gledalaca. Tu su i tereni za košarku, tenis, te dvorana namijenjena gotovo svim sportskim aktivnostima, bazeni... U sklopu ove akademije je i velika škola, te bolnica i dva hotela.

Osim toga, Aspajer zona svojim posjetiocima nudi stazu za šetanje i džoging, zatim biciklističku stazu, te javni park sa dva vještačka jezera. To je zaista mjesto na kojem, uz cvrkut ptica i prekrasnu prirodu, možete odmoriti mozak i dušu.

Uz laganu šetnju možete uživati u prekrasno uređenim parkovima, a ukoliko ožednite - nemojte brinuti. Ljubazni domaćini i za to su se pobrinuli. Aspajer zonom kruži automobil za golf koji posjetiocima besplatno dijeli flaširanu vodu.

Aspajer zona je i dom svjetski poznate istoimene sportske akademije koju pohađaju mladi talenti iz svijeta sporta. Osim njih, terene i sjajne uslove koje nudi ovaj sportski kompleks tokom godine, posebno zimi, koriste i mnogi poznati kolektivi poput minhenskog Bajerna, Pari Sen Žermena...

U vrijeme našeg boravka u Dohi na terenima Aspajer zone za drugi dio sezone pripremali su se fudbaleri Red Bul Salcburga, no bilo kakva komunikacija s njima bila nam je onemogućena.

Katara je potpuno druga priča, ali takođe mjesto na kojem se posjetioci mogu lijepo odmoriti i družiti. Koncipirana je kao veliko selo u kojem su smještene mnoge kulturne ustanove i restorani sa gastronomskom ponudom sa gotovo svih svjetskih meridijana. Možete naći restoran s italijanskom, turskom, libanskom, indijskom, arapskom, jermenskom i domaćom kuhinjom.

U kulturnom selu smješteni su pozorište, kino, Filmski institut Dohe, Muzička akademija, Udruženje fotografa Katara, Vizuelni umjetnički centar, Muzej pošte, a posebna priča su veliki Amfiteatar i Zlatna džamija. I jedna i druga građevina smještene su u centru Katare i zaista plijene svojom ljepotom. Zlatna džamija, kako joj i samo ime kaže, ima fasadu od zlatnih kvadratića. Izgleda zaista fascinantno.

Kompleks Katare je zamišljen kao mjesto susretanja svih svjetskih kultura na jednom mjestu. Tu se održavaju pozorišne predstave, opere, koncerti, razne izložbe, umjetnički performansi, seminari, savjetovanja.. Njen sadržaj obogaćen je i prelijepom plažom.

Istina, ulaz na plažu, za naše prilike, iznosi astronomskih 100 rijala (oko 50 KM), ali vjerujemo da Kataranima i turistima iz cijelog svijeta ta činjenica ne predstavlja veliki problem. U ovo doba godine nema previše posjetilaca jer vremenski uslovi nisu idealni za kupanje, ali već od kraja februara kažu da je plaža puna kupača.

 

Samo najbolje

U Aspajer sportske akademije Katar je izdvojio ogromnu količinu novca. Priča se da je u pitanju više od milijardu dolara. U njoj su zaposleni najvrsniji stručnjaci. Tu radi skoro 1.000 ljudi i to ljekari, sportski naučnici, treneri, bivši vrhunski sportisti...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije