Putovanje

Valeta: Tvrđava grad, raj za turiste

Valeta: Tvrđava grad, raj za turiste
Valeta: Tvrđava grad, raj za turiste

Valeta, glavni grad Malte, praktično je grad-tvrđava, smještena na poluostrvu, a okružena sa dva zaliva i utvrdama na suprotnim obalama.

Gdje god da bacite pogled, vidite samo visoke i debele zidine u nekoliko redova, kupole i tornjeve crkvi. Ulaz u grad je odmah sa trga, gdje je i glavna autobuska stanica.

Biser Valete je nesumnjivo St.John Co-Cathedral završena 1577. godine, sva u mermeru, zlatu i srebru prepuna umjetnina, skulptura, tapiserija i slika, od čega su svakako najpoznatija djela Karavađa.

U stvari, gdje god pogledate šetajući uskim uličicama, gledate u nešto staro pet vijekova, sa toliko ispisane istorije da je nemoguće sve spomenuti. Glavna ulica Republic street vodi skroz do špica poluotoka. Lijevo i desno su trgovine, kafići, restorani i istorijske zgrade.

Od ulaza, s desne strane je park Barracca gardens. Ispod je terasa sa osam topova, koja tri puta dnevno označava točno vreme, po kojem možete podesiti svoje satove. Odatle je prekrasan pogled na utvrde na suprotnoj strani zaliva.

U 19 sati u Valeti se sve zatvara i grad naglo zamire i prazni se. Turisti se sele u svoje hotele. To su, u stvari, zalivi i mala poluostrva sjeverno od Valete, prepuni hotela, restorana i trgovina. Većina je uz obalu uz dugačko šetalište, koje se pruža kilometrima. Centar noćnog života za mlade je Pacewille. Pored skupih hotela, trgovačkih centara i dućana, to je splet ulica sa mnogobrojnim kafićima, restoranima i diskotekama. Samo u jednoj ulici ima desetak diskoteka. Fast food restorani svih mogućih svjetskih lanaca. Pivo košta jedan evro, dva koktela za četiri evra. Na ostrvu radi čak 38 škola stranih jezika, uglavnom engleskog. One imaju čak i svoje hotele.

Većina hotela ima bazene, što pored, što na krovu. Ko traži mirnija porodična mesta za odmor, ujedno i jeftinija, neka bira između mesta Bugibba, Qawra, St.Paul’s bay, Mellieha ili ostrva Gozo. Najveća i najlepša peščana plaža je u velikom zalivu Mellieha bay.

Gastronomska ponuda je više nego bogata. Pristojni, obilni obrok u restoranu može se pojesti već za šest do 12 evra, a u cijenu je uvijek uračunat pomfrit i salata. Od nacionalnih specijaliteta treba probati aljottu, riblju supu i fenek, zečetinu kuvanu u crnom vinu, te timpanu, zapečene makarone punjene mljevenim mesom. Od morskih specijaliteta najpoznatiji su odresci od sabljarke na žaru i sezonska bijela riba lampuki. Veliki škampi trostruko su jeftiniji nego kod nas, na primer. Sve to treba obavezno zaliti dobrim domaćim vinima ili malteškim pivom.

Taksi prevoz ima fiksne cijene za glavne destinacije i mnogo je skuplji u odnosu na javni prevoz. Ipak, cijenu treba dogovoriti unaprijed. Rent a car nije skup. Za manja vozila za sedam dana platićete od 100 do 150 evra, ali problem je vožnja suprotnom stranom, velike gužve i nedostatak parkinga.

A kad je riječ o suvenirima, zna se: svi kupuju malteški krst, ručno rađene tkanine i čipke, i predmete od filigranskog srebra, zlata. Inače, pored turizma Malta zarađuje kao brodarska zemlja, sa lukama za prekrcaj tereta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije