Putovanje

Vašington dizajniran kao veliki spomenik

Vašington dizajniran kao veliki spomenik
Vašington dizajniran kao veliki spomenik

Vašington, glavni grad Sjedinjenih Američkih Država, po mnogo čemu se razlikuje od većine drugih glavnih gradova i administrativnih centara u svijetu. Vjerovatno je najvažniji razlog za to činjenica što je grad od početka dizajniran i planiran kao jedan veliki spomenik koji treba da pokaže ne samo reprezentativnost te američke metropole, nego ujedno da predstavi čitavu američku istoriju i sve ono najvažnije.

Ako stanete ispred spomenika Džordžu Vašingtonu - 170 metara visoki mramorni stub posvećen prvom američkom predsjedniku, sve ono što je bitno u gradu u odnosu na spomenik naći će se tačno na četiri strane svijeta. Pogledate li na sjever, na nekih 300 metara ispred vas ugledaćete obrise Bijele kuće i Južnog travnjaka. S druge strane kuće je Avenija Pensilvanija na kojoj se od ranog jutra do kasno u noć turisti fotografišu ispred Bijele kuće, dolaze školske ekskurzije, ali i demonstranti kojih uvijek ima ispred tog zdanja. Upravo je taj fenomen jedno od najznačajnijih obilježja američke demokratije - da svako ima pravo da stane ispred Bijele kuće i američkom predsjedniku "u lice" kaže sve što misli.

PROTESTI ISPRED BIJELE KUĆE: Upravo na jednom od takvih protesta upoznajemo Džeka, koji kaže da je bivši državni službenik i tvrdi da su američka vlada i Centralna obavještajna agencija (CIA) ubili američkog predsjednika Džona Kenedija. Džek i njegovi prijatelji traže od Baraka Obame, aktuelnog američkog predsjednika, "da objavi dokumenta CIA koja to dokazuju".

"Kenedija je ubila naša vlastita vlada. Mi zahtijevamo da CIA prestane da laže i da da javnosti na uvid dokumente koje sakriva", rekao je Džek tokom protesta.

 Iako nismo najbolje razumjeli šta je tačno problem i zbog čega smatraju da je vlast odgovorna za Kenedijevo ubistvo, upalo nam je u oči koliko je normalno da svako slobodno iznese svoje mišljenje, ma koliko se činilo kontroverzno. Džeku skrećemo pažnju na činjenicu da bi u mnogo drugih zemalja mogao završiti u zatvoru. Činio nam se malo zbunjen, jer je, kaže, za Amerikance nešto najnormalnije da kritikuju koga hoće i koliko hoće, te ponavlja da je u SAD sloboda govora svetinja.

Još upečatljiviji primjer se desio nekoliko dana kasnije. Ispred Bijele kuće došao je čovjek u islamskoj vjerskoj odjeći, noseći transparente na arapskom. Ispred ograde prostro je tepih, kleknuo, stisnuo prijeteći šaku, a zatim uputio bujicu prijetnji i gnjevnih riječi na arapskom jeziku prema Bijeloj kući. Niko od građana koji su se tu zatekli, turista, policajaca na dužnosti i agenata Tajne službe na kapiji se nije ni okrenuo. Nakon desetak minuta, taj čovjek je smotao svoj tepih, stavio ga na rame i mirno otišao.

Ponovo smo ispred spomenika Džordžu Vašingtonu. Okrećemo se desno, prema istoku. Na oko dva kilometara ispred nas vidimo ogromne konture Kapitol hila - američkog Kongresa i centra američke demokratije. Sve adrese u gradu kreću upravo s tog mjesta. Tu je Vašington podijeljen na četiri zone i svaka ulica se računa prema stranama svijeta, tako da uvijek nepogrešivo tačno znate gdje se nalazite u gradu u odnosu na zgradu Kongresa.

PODJELA VLASTI: Slično evropskom uređenju, i u Americi postoji trodioba vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Ono u čemu se razlikuje u odnosu na evropski kontinentalni sistem je da u SAD funkcija predsjednika države i premijera objedinjena u jednu funkciju, a ne postoji klasična vlada. Sličnije je njemačkom kabinetskom sistemu, ali s još većim ovlaštenjima predsjednika, koji ima skoro potpunu izvršnu moć.

Nasuprot njemu, američki Kongres je podijeljen u dvije komore - Predstavnički dom, koji predstavlja američke građane, i Senat, koji predstavlja savezne države. Kako su nam objasnili naši domaćini, Džejms Medison, otac američkog ustava, želio je stvoriti sistem državne vlasti u kojoj će postojati ravnoteža moći između tri grane. I tu sam shvatio možda najvažniju crtu američkog pogleda na državno uređenje. U njegovom srcu je debata, konstruktivni konflikt različitih grupa od kojih se svaka bori za svoje interese. Medison se nadao da će ti konstruktivni konflikti dovesti do sistema u kojem neće biti zloupotreba moći jer će svi jedni druge kontrolisati. Shvatio sam i da je trenutno najveći konflikt u Americi - borba između republikanskog kongresa i demokratskog predsjednika koja se, dijelom, ogleda i u činjenici da Kongres odbija da imenuje Obamine ambasadore - u stvari normalna epizoda dinamičkog američkog političkog života. Za Evropljane bi ovakav sukob bio u najmanju ruku neprijatan, ali za Amerikance, kako sam vidio na terenu, to je sasvim normalno i niko se zbog toga pretjerano ne uzbuđuje.

SVEMIRSKA KAPSULA: Između Vašingtonovog spomenika i zgrade Kongresa nalazi se Nešnl Mol, velika zelena površina na kojoj se tokom vrućih ljetnih mjeseci okupljaju mladi dok uživaju u svom slobodnom vremenu. Nije rijetka slika da vidite i ponekog biznismena u kravati i odijelu kako je skinuo sako, izuo cipele i čarape dok sjedi na travi sa koka-kolom i hamburgerom u ruci.

U tom dijelu nalaze se čuveni "Smithsonian" muzeji, a među najzanimljivijim je svakako "Air&Space" u kojem se nalaze svi najvredniji eksponati iz istorije američke avijacije i svemirske tehnike - od originalne kapsule "Apolla 11" iz misije na Mjesec, originalnog prvog aviona braće Rajt i drugih čuda tehnike. Zanimljivo je da su Amerikanci u saradnji sa Rusijom u muzeju izložili vrijedne primjerke sovjetske svemirske tehnologije. U muzeju se, naime, nalazi i sovjetska kapsula "Sojuz" i jedno od originalnih odijela Jurija Gagarina, prvog čovjeka u svemiru, prema kojem se kustosi muzeja odnose s velikim poštovanjem i divljenjem.

Inače, rijetko je da federalna vlada finansira muzeje, u koje je, usput rečeno, ulaz besplatan. Većinu muzeja vode privatne fondacije i građani. Ideja je da sami građani nađu novac i organizuju muzeje, i razne druge inicijative, a federalna vlada onda donatore oslobađa plaćanja poreza za donirane iznose.

LINKOLNOV CITAT: Lijevo od Vašingtonovog spomenika je Linkolnov memorijal - spomen na Abrahama Linkolna, vjerovatno najpoznatijeg i najpopularnijeg američkog predsjednika, koji je ukinuo ropstvo, vodio naciju u Građanskom ratu od 1861. do 1864, ali i svojom politikom kompromisa i pažljivog postupanja sa otcijepljenim južnim zemljama spasio SAD od izvjesnog raspada.

U memorijalu se na zidu nalazi ugraviran najpoznatiji Linkolnov govor posvećen palima u ratu, pomirenju i obnovi nacije, a koji je održan u Getisburgu nakon završetka Američkog građanskog rata. Zadnju rečenicu vam naizust može izgovoriti svaki obrazovaniji Amerikanac: "Pred nama je veliki zadatak, da odamo počast palima, da njihova žrtva nije bila uzaludna i sa najvećom odlučnošću učinimo sve da ova nacija pod kapom nebeskom bude ponovo rođena u slobodi, i da narodna vlast, od naroda, za narod, nikada ne nestane sa ove zemlje."

Između Linkolnovog memorijala i Vašingtonovog spomenika nalazi se Reflekšn pul - pravougaoni bazen koji je svjedok mnogih istorijskih događaja, uključujući i čuveni govor velikog borca za ljudska prava Martina Lutera Kinga za jednakost crnaca u Americi.

ARLINGTON GROBLJE: Suprotno od Bijele kuće, na južnoj strani Vašingtonovog spomenika, nalazi se rijeka Potomak, a preko puta nje već je savezna država Virdžinija i čuveno Arlington groblje posvećeno palim borcima. S vašingtonske strane rijeke nalazi se još nekoliko memorijalnih grobalja i spomenika, uključujući i spomenik palima u Korejskom ratu, Drugom svjetskom ratu i Vijetnamskom ratu, čija je izgradnja bila prožeta kontroverzama. Kako su nam rekli naši domaćini, s obzirom na to da je Vijetnamski rat bio užasno nepopularan među Amerikancima, bilo je mnogo prepirki o tome kakvu vrstu počasti treba da dobiju vojnici poginuli u njemu. Spomenik, koji je na kraju izgrađen u obliku tri crna obeliska na koja su uklesana imena oko 60.000 poginulih vojnika, bio je toliko nepopularan da su vlasti jedno vrijeme odbijale da izdaju građevinsku dozvolu za njegovu izgradnju. I nakon što je izgrađen bilo je dosta nezadovoljstva, pa je spomeniku kasnije dodata velika skulptura tri američka vojnika. Međutim, nakon nekoliko godina ljudi su shvatili snažnu, pozitivnu simboliku spomenika i danas je to jedan od najpopularnijih spomenika američkim vojnicima koji dnevno posjete na hiljade turista. Interesovanje je toliko poraslo da je u međuvremenu izgrađen "pomičan zid" - kopija originalnog zida koji putuje Amerikom i postavlja se u raznim gradovima kako bi svi mogli da ga vide. Snažna simbolika je u tome da je spomenik izgrađen tako kao da izvire iz zemlje, predstavljajući besmrtnost i vječnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije